Категории

Бруклинският мост

Дългият 1834 метра Бруклински мост свързва два от най-известните нюйоркски квартала – Бруклин и Манхатън. Завършен през 1883 година, мостът улеснил стотиците хиляди работници, които трябвало да пресичат Иист Ривър между остров Манхатън и остров Лонг Айлънд. Това съоражение било невъобразимо голямо за времето си. Днес той е един от най-старите висящи мостове в света. Дори и в наши дни високият 84 метра мост впечатлява със своите размери и стил. Негов създател е Джон Рьоблинг, който умира по време на строителството и е наследен от своя син – Уошингтън Рьоблинг. Строителството му било истинско предизвикателство, имайки предвит колко тинесто и нестабилно е дъното на Иист Ривър. Когато бил построен, мостът практически нямал алтернатива. Днес освен него има много мостове, които поемат част от трафика на пренаселения остров, но Бруклинския мост остава неповторим.

Бруклинският мост е един от най-старите висящи мостове в света. Той е изграден над Ийст Ривър (East River) и свързва районите на Ню Йорк, Бруклин и Манхатън. При откриването му за експлоатация е бил сред най-дългите метални висящи мостове в света.

Бруклинския мост е дълъг 1834 м, най-широкият му проход над водата е 486 м, има ширина 26 м и максимална височина над водата 84 м.

Мостът е проектиран от фирмата на Джон Рьоблинг от Трентън, която по него време има опит в проектирането на няколко моста, но значително по-малки.

Строителството започва на 3 януари 1870г. и мостът е официално открит на 24 май 1883г. Общите разходи за построяването на моста са около 15 милиона долара. За периода на строителните работи загиват 27 работници.

Главният проектант умира още в началото на строителството и работата се поема от сина му – Уошингтън Рьобликг. Той, обаче, също заплаща със здравето си – поради постоянното изложение на неблагоприятни условия заболява от декомпресионна болест.

Проектът не е бил тестван в аеродинамичен тунел, което дълги години поражда опасения, че няма да издържи на силните въздушни течения, подобно на други мостове от този тип. Конструкция на моста, обаче, се оказва достатъчно мощна и мостът е в експлоатация над 120 години. През 1977г. мостът е включен в регистъра на САЩ на обектите с архитектурно историческо значение.

В началото мостът обслужва единствено движението на конни впрягове и трамваи. В момента има 6 ленти за автомобили и в краищата – пешеходни и велосипедни ленти. По моста е забранено движението на автобуси и камиони с тегло над 2,7 тона.

 

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
В Пентагона има 300 тоалетни, над 28 км. коридори, а паркингът може да побере 10,000 коли.
Facebook