Категории

Националният парк Йосемити

Националният парк Йосемити

Националният парк Йосемити обхваща почти 3080 км2 живописни девствени земи, отделени през 1890 г,. за да бъде съхранена част от Централна Сиера Невада, която се простира в източната част на Калифорния. Паркът е разположен на височина от 610 м до над 3960 м над морското равнище. Освен с алпийския пейзаж и трите гори с гигантски секвои, Йосемити е известен и с издълбаната от глетчери ледникова долина Йосемити, с водопадите си и скалите с необичайни форми.

Геологичната история на Йосемити започва преди около 500 милиона години, когато планината Сиера Невада в Калифорния се образува постепенно от редица земни катаклизми. С все по-голямото издигане на планината и увеличаването на наклона на терена, течащата на запад река Мърсед увеличава, като издълбава дълбоко, V-образните речни каньони. По-късно, масивни глетчери се спускат надолу по каньоните, като ги преобразуват в U-образни долини. Потоците, притоци на Мърсед, не издълбават своите каньони толкова дълбоко, колкото е каньонът на основната река. Глетчерите пресичат тези каньони и ги оставят като „висящи долини“. Притоците, които някога са се вливали на еднакво ниво с това на основния поток, сега се спускат от отвесни скали, образувайки прочутите водопади на парка. Накрая, седиментите, довлечени от високите терени, запълват езерото Йосемити и образуват сегашното дъно на долината.

 Йосемити
От 27 различни вида дървета в парка, най-лесно, поради внушителните им размери и отличителни белези, се разпознават следните четири:
Калифорнийският черен дъб, Quercus kelloggi, се среща в изобилие в долината Йосемити. Той е голямо широколистно дърво с жълто-зелени листа и тъмен ствол. Ражда жълъди, които индианците майуок смилат на брашно.
Калифорнийският тамянов кедър, Calocedrus decurrens, е характерен с червеникавата си кора, поради което често го бъркат с гигантската секвоя. Тамяновият кедър се среща в изобилие из Сиера Невада, докато секвоите растат само в ограничен брой гори.
Гигантската секвоя, Sequoiadendron giganteum, е най-голямото дърво на земята. В Йосемити има три гори с гигантски секвои. Гигантската секвоя често живее между 1000 и 3000 години. Някои от тези дървета са посадени в долината Йосемити от заселници, но са донесени от друго място.

Борът пондероза, Pinus ponderosa може да се разпознае по кората си, покрита с тъмни пукнатини, образуващи люспи с неправилна форма. Възрастните дървета са със значителен диаметър в основата и с прав ствол, издигащ се на много метри, преди да се разклони.
Водопадът Йосемит е най – високият водопад в Северна Америка, и шестия по височина в света. Разположен е в калифорнийските планини Сиера Невада в националния парк Йосемит. Водопадът Йосемит е разделен на три части – горна, средна и долна част, които имат обща височина от 739м. Водопадът е основна атракция в парка Йосемит.

Националният парк Йосемити

Най – подходящото време за посещение на водопада Йосемит е късна пролет, когато се се стопили снеговете, и водопада е най – пълноводен. До долната част на водопада се стига лесно, тъй като се намира близо до хижа Йосемит в долината Йосемит. Достигането до горната част на водопада е малко по – трудно. Има пътека, която е дълга 5,63км, но тя е стръмна, и обикновено претъпкана хора. Може да бъде достигнат и по няколко други пътя от север.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Детекторът за лъжа е изобретен през 1921г.
Facebook
Чудесата на света – видео