Категории

Планина Ръшмор

Планината Ръшмор е национален паметник в САЩ, разположен в Южна Дакота, в района на Кийстоун, на височина от 1745 метра. Планината Ръшмор символизира първите 150 години от историята на САЩ. Между 1927 г. и 1941 г. върху площ от около 5 кв. км са издялани лицата на четирима американски президенти, от ляво на дясно : Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн. Те са избрани заради тяхната роля в опазването на републиката и разширяването на територията и.Началото е поставено от скулпторът Гитзън Борглам през 1927 г., който заедно с 400 работници започва изграждането на огромните статуи. Образът на Джордж Вашингтон е завършен на 4 юли 1934 г. Две години по-късно президентът Рузвелт открива лика на предшественика си Томас Джеферсън. По случай 150-тата годишнина на американската конституция е завършен и паметникът на Линкълн на 17 септември 1937 г. Официално паметникът е открит на 31-ви октомври 1941 г.

Планина Ръшмор

В по-голямата си част Планината Ръшмор се състои от гранит. Близо 90 % от Планината Ръшмор е изваяна с помощтта на динамитни взривове. Детайлите по лицата на президентите били оформени с пневматичен чук. Въпреки изключително опасните условия на труд на работниците, които се спускали надолу по скалите, вързани със стоманени въжета, за 14-те години строителни и скулптурни дейности няма нито един смъртен случай.

Цялостният план на скулптура не е изпълнен. Предвиждало се президентите да се изваят от главата до кръста в скалите, но работата е прекратена заради внезапната смърт на Борглам. По-късно синът му опитва да завърши делото на баща си, но финансирането на проекта е спряно, защото парите са били пренасочени за ресурсите на Втората световна война.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
В битката при Трафалгар на 21 октомври 1805г. британците под командването на адмирал Нелсън потопили 22 от общо 33 френски и испански кораба, без да загубят нито един свой.
Facebook
Чудесата на света – видео