Категории

Петра, Йордания

Древният град Петра се намира в Йордания, бил столица на набатеите. Разположен е в планинската долина Вади Муса, която е укрепена естествено. Тя се нарича още „Долината на Мойсей” и се намира в източната част на Уади Араба, където се кръстосват търговските пътища към Газа. Петра е град, който е бил важна търговска точка, непознат за западния свят. Достъпът до него става през тясно дефиле, обграден е отвсякъде от планини, а сградите му са изсечени в скалите. През 1985 година е включен е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно богатство.

В града са намерени много останки, които все още не са идентифицирани. Първите му обитатели са били едомците. Те са били потомци на Исав, според Библията, и са живели в него около 1000 г. преди Христа. Били са разгромени от Юдейския цар Амасия, по чиято заповед са хвърлени от скалата 10 000 души. Смята се, че братът на Мойсей – Аарон е погребан близо до Петра.

Античният град Петра

Набатеите са арабско племе, което е населявало Петра около ІV век преди Христа. Те са били овчари, които са известни със своята честност. В града е имало непрекъснато изворна вода, която е пристигала по мрежа от тръбопроводи. Набатеите станали охранители на търговци и кервани и взимали такси от преминаващите пътници. Така Петра се превърнал в много голям търговски център. Започнали да се разказват легенди за разкоша и богатствата му.

Държавата на набатеите става самостоятелна в края на 2 век преди Христа, но е завладяна от римския управител на Сирия и става римска провинция (Арабия). Въпреки това, до 300г. Петра е важен център в този район, докато Римската империя не започва да запада.

Римският амфитеатър в Петра

През І век, християнството е прокарано в града, а през V век той вече е седалище на християнска епархия. През VІІ век е завладян от мюсюлманите и след това започва да се забравя, защото се появяват други търговски селища, които са по-лесно достъпни, например Палмира. Прекратява се сеченето на нови сгради в града по времето на император Александър Север. Градът е завладян от Балдуин І по време на Йерусалимското кралство. Той остава контролиран от кръстоносците до 1189 г.

Град Петра е открит отново през 1812 г. от швейцарецът Йохан Буркхарт. Намерил го случайно, докато пътувал от Сирия за Египет. Петра се е съхранил толкова време, заради недостъпността си. Дори и днес, до него се стига само с кон или пеша. Смята се, че в миналото, той е имал около 20 000 жители.

 

Петра, Йордания

Вижте на картата:


Вижте по-голяма карта

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Човешките дейности, сред които изгарянето на изкопаеми горива като въглищата и петрола, чувствително се увеличили концентрацията на парниковите газове, повишавайки нивата на въглероден диоксид с 36% спрямо тези от XVIII в.
Facebook