Категории

Теракотената армия

Теракотената армия в Китай е един от най - важните забележителности на Китай

Теракотената армия  е археологическа находка и произведение на изкуството, открито през 1974 година,  намира се в планината Лишан, в предградието на гр. Сиан, китайската провинция Шънси, в близост до гробницата на Цин Шихуан. Представлява ансамбъл отстатуи на 8 101 воѝни и половина поради остатъка от тялото на една статуя, всичко това, заедно с каляските и конете е в реален размер и е изработено от теракота. Височината на воините варира от 185 см до 209,77 см.Гробницата, в която е открита теракотената армия,  представлява 76 метра висока пирамида с обща площ от 350 кв.м. Счита се, че е построена около 240 пр.н.е.. Включена е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. За изграждането на теракотената армия, първия китайски император – Цин Шъхуан използва огромни финансови и човешки ресурси и утежнява мъките на народа. Скоро след обединението на държавата, започва строителството на гробницата му. Строителите в обекта наброяват над 700 хиляди души, времето за строителството е около 40 години, чак до смъртта му, гробницата още не е построена. Основният проблем на организации, учени, държавата и др. е рушенето на статуите. Теракотената армия (Terracotta Army) е една от историческите гордости на Китай. Световноизвестната теракотена армия, състояща се от хиляди военни фигури е същевременно една от най-големите атракции на китайския град Сиан. Сиан от десетилетия е любимо място на туристи от цял свят, които решават да посетят Китайската Народна република. Градът заема първо място по брой на историческите и културни паметници в Китай, като същевременно с това разполага с невероятно красива природа, която също е притегателна за туристите в района.

Теракотената армия е един от чудесата на света

Теракотената армия е плеада от статуи, която е създадена по време на управлението на династията Цин. Днес те могат да се видят в гробницата на Цин Шихуан, а гледката им е нещо, което няма аналог никъде другаде по света. Теракотената армия е съставена от хилядите теракотени войници в цял ръст. Всички те са изваяни специално, за да охраняват императора в неговия задгробен живот. Теракотената армия в Сиан е една от безценните археологически реликви в Сиан.

Тя е открита съвсем случайно през 1974 година, а находището е неописуемо – цели 8000 теракотени фигури. В цял ръст са открити и конни фигури, а цялото находище е освен археологическа находка и едно великолепно произведение на изкуството. Теракотената армия е един огромен ансамбъл от статуи, които са точно 8 099 войни. Те са изваяни заедно с техните коне и карети в действителен размер. Всички статуетки са изработени изцяло от теракота. Височината на войните варира между 184 см и 197 см.

Теракотената армия е включен в списъка на Юнеско за световно природно и културно наследство.

Гробницата, в която е открита теракотената армия, представлява 76 метра висока пирамида, която се разпростира на обща площ от 350 кв. метра. Според експертни мнения гробницата на император Цин Шихуане построена около 240 пр.н.е. Днес това безценно археологическо съкровище е ключена е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Теракотената армия е открита случайно през 1974 година от едни селяни, които копаят кладенец близо до сегашния китайски град Сиан. Докато ровят в пръстта те изваждат от нея глинени фигури и проправят пътя към една от най-големите археологически находки за изминалия 20 век.

Император Цин Шъ Хуан Ди, владетел на Цин, е обединил Китай и се счита за първия китайски император.

Всички фигури в теракотената армия са направени с реални размери.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
След навършване на 30 години човек започва бавно да се смалява.
Facebook