Категории

Баскунчак – най-соленото езеро в Европа

Езерото Баскунчак представлява своеобразна вдлъбнатина на върха на солна планина и покрита с утаечни скали. То е разположено в Прикаспийската низина на площ от 115  квадратни километра. Водата е на 21 метъра под морското ниво и се захранва от река Горкая.

Баскунчак - най - соленото езеро в Европа

Цялото пространство е един огромен кристал сол, достигащ в диаметър 16 километра, а в дълбочина – до 8 километра. От тук се добива цялата сол за страната – това са няколко милиона сол ежегодно. Солеността му е 300 г. на литър.Когато годината е засушлива, езерото напълно пресъхва.

Най - соленото езеро в Европа - Баскунчак

През лятото грамадното бяло езеро  представлява красиво зрелище с отличаваща се сивожълтата, нажежена от слънцето пустиня. Желаещите да се изкъпят в него няма да могат да се потопят във водите му, а само да лежат на повърхността му.

От VIII век  там се е добивала сол, която е била изпращана по пътя на коприната. В Русия добив на сол от езерото започва по времето на Петър I. Многобройни потоци се вливат в езерото от северозапад и за денонощие  в него има повече от 2,5 хиляди тона солена вода. Заради голямото количеството на добиваната сол е  била построена Баскунчанската гара през 1881 година.

По крайбрежието на езерото има залежи от лечебна глина и ежегодно идват туристи, които се къпят в солната луга и си правят кални бани. Въздухът е с високо съдържание на бром и фитонциди, а сулфидната тиня има действие подобно на това с калта от Мъртво море.

Езеро Баскунчак в РусияЕзеро БаскунчакЕзерото Баскунчак

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
През 1970 г. в света е имало 200 млн. автомобила, през 2006 г. - над 850 млн., а до 2030 г. този брой може да нарасне двойно.
Facebook