Категории

Брюж – “Венецията“ на Севера

Брюж е град в Северозападна Белгия и е един от най-красивите европейски градове,съхранили уникалната си средновековна архитектура.Именно заради осеяната с канали градска обстановка е наречен Венеция на Севера.Разхождайки се по прекрасните малки улички и алеи, можеш да усети средновековната му атмосфера. Множеството музеи са свидетелство за богатата история на града. Интересни забележителности са катедралата „Св. Спасител”, площад „Бур” с Кметството – една от най-старите готически сгради в Белгия, площад „Маркт” с историческата си камбанария, сградата на градския архив и базиликата „Сен Сан”, в която се съхранява известната реликва на светата кръв.

Брюж - ''Венецията'' на Севера

Брюж - ''Венецията'' на Севера Църквата на Дева Мария е една невероятна структура с най-високата кула в града – 122,3 метра. Детайлите на църквата са финализирани през 13-ти, 14-ти и 15-ти век. Олтарът е скулптура от бял мрамор представляваща Мадона и детето, направена от Микеланджело през 1500г.
Bruges, Бюрж, белгия, Belgium, Church of Our Lady, църквата на Дева Мария

 Кулата Белфлай на площада Бург, наричана още Камбанарията. Височината му е  83 метра, а до върха и се стига по 366 стъпала.Отгоре  ще се насладите на най-добрата, спираща дъха гледка към целия град и околията му. По пътя нагоре може да се види стара стая за съкровища, внушителен часовников механизъм и карильон с 47 камбани.
Bruges, Бюрж, белгия, Belgium, Belfly tower

Болницата Св. Джон, която е преустроена в Музей Мемлинг е една от най – старите запазени болнични сгради в Европа. Разглеждайки го вие ще добиете представа за живота в средновековните болници и начините, по които са се грижели за телата и душите на хората прекарвали времето си тук. За това говорят множеството мебели, сребърни и калаени прибори, картини, статуи и др. Към болницата има параклис, построен от гения Ханс Мемлинг, дал много за болницата Св. Джон, включително и известната гробница на Св. Урсула. Тук се намира една от най–старите подпорни системи в света. Интересна е още старата стая на лекаря и билковата градина.
Базиликата на Светата Кръв (Basilica of the Holy Blood), която се състои от два параклиса. На приземният етаж се намира Св. Базил – параклис в римски стил, построен в периода 1139 – 1149г. Другият параклис, изграден в готически стил датира от XV век и се намира на първия етаж. Тук се намира известната реликва на Светата Кръв.
Bruges, Бюрж, белгия, Belgium, базилика на светата кръв

Забележителната история на Брюж като най–стария европейски център за диаманти е събрана в Музеят на диаманта (Diamond Museum). Този скъпо струващ минерал е един от най-важните продукти, които се изнасят от Белгия и гостите на музея могат да научат много интересни факти около него
Bruges, Бюрж, белгия, Belgium

Забавен и интересен е и Музеят на белгийските пържени картофи (Frietmuseum), разположен в една от най – старите и много добре запазени исторически здания в Брюж. Той е уникален за света, построен през 1399г. и е първият такъв, който показва цялата история на картофа – от откриването му до създаването на пържените картофи. Гостите могат да видят колекция от различни машини свързани с култивирането, събирането, обелването, сортирането и пърженето на картофите. След турът, в средновековното мазе на зданието, посетителите имат възможността да опитат от белгийските пържени картофки, гарнирани с месни предястия и вкусни сосове.
Bruges, Бюрж, белгия, Belgium, Frietmuseum

Друга атракция в града на романтиката е обиколка по вода с екскурзовод срещу няколко евро. Желаещи има много и затова може да ви се наложи да чакате половин час, за да се качи на лодката.
Bruges, Бюрж, белгия, Belgium

Брюж - ''Венецията'' на Севера

През годините средновековния град на канали – Брюж е придобил няколко прякора като Град на романтиката, Венеция на Севера, Културната столица на Европа,но никой от тези наименования не може да улови и опише магията на Брюж.

Центърът на града е затворен за автомобили, а удивителната му красота може да разгледате пеша, с лодка по каналите или с каляска, теглена от коне по калдъръмените улици на града. Въпреки, че Брюж е малък град, няма да можете да го разгледате за един ден всички архитектурни и артистични богатства, фолклора, магазините за шоколад, бутиците за дантел

 

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Най-големият остров в Средиземно море е Сицилия.
Facebook