Категории

Верона

 Верона е  провинциален главен град във автономната област Венето,Североизточна Италия. Древният град се намира на  брега на река Адидже близо до езерото Гарда. Верона се слави  със своето вино, от което най-известно е правеното от монаси вино „Бардолино“ .но е по- известна  като града на Ромео и Жулиета.

Площадът “Ербе“

Една от забележителностите на Верона е живописният площад „Ербе” в центъра на града.Площадът впечатлява най-вече със старинните си сгради с тяхната пищна архитектура и невероятните църкви.  В центъра се намират и Търговският дом /1301 г/, градската управа – Ратуша, 83-метровата кула Ламберти /1172 г./, наричана още Кулата с камбаните, както и невероятният  готическият фонтан на Веронската Мадона от 1368 г.

Арена ди Верона

Амфитеатърът е създаден още през I век от н. е.  Арена ди Верона е най-големият съществуващ амфитеатър след Колизея в Рим и най-добре запазеният. Външните му размери са 138 на 109 метра, а вътрешната елипса е 44 на 73 м. На него са се водели гладиаторски борби и рицарски турнири. Театърът побира 20 000 зрители. На сцената на Арена ди Верона са пели известните български оперни певци Николай Гяуров, Гена Димитрова и Райна Кабаиванска. Оперният сезон ежегодно привлича над 500 000 италианци и чужденци .

Къщата на Жулиета

Къщата на Жулиета е построена през XIII век., се намира в близост до площад „Ербе“ . Тя е била собственост на Капулети.Къщата на Жулиета се намира в центъра на Верона, по малката уличка Via Capello, на номер 23. Тази, на пръв поглед невзрачна къща в готически стил, е безспорно най-посещаваната забележителност в града. Тук, преди повече от шест века, се е разиграла любовната трагедия межу младежите от двете враждуващи фамилии – Капулети и Монтеки. Интериорът на къщата е типичен за ХІV век – много семпъл и изчистен като прочутият си балкон на който Жулиета се вижда съсъ своя любим Ромео Във вътрешният двор на къщата се намира скулптурата на Жулиета,направена от бронз. Обикновено множеството туристи бързат да се фотографират със статуята, докосвайки дясната й гърда. Според поверието, това носи щастие и късмет в любовта. Друго суеверие е залепянето на хартийки с любовни послания по тясното коридорче в двора на къщата. Затова тук могат да се открият милиони писъмца на всички световни езици.

Къщата на Ромео също е в готически стил, построена през XIV век.

Площада на Синьорията

Площадът на Синьорията e L-образен площад пред двореца Палацио Векио във Флоренция..В центъра на площада може да се види скулптура на Данте Алигери, изработена от скулптура Уго Занони.За своята история той сменя няколко имена: площад на приоите, площад на Великия херцог и площад на Нациите Тук се намират и Дворецът на правосъдието и Дворецът на градския съвет.

Поради значението и стойността на многото исторически сгради Верона е включен в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Общата дължина на косата, която пораства за целия живот на човек е около 590 километра.
Facebook