Категории

Дефилето Самария

         Дефилето Самария се намира в западната част на остров Крит. То е най-дългото в Европа с дължина от 18 км. Широчината му варира от 150 м в най-широката част до 3 м в най-тясната. Дефилето е обявено за национален парк за да се запази неговата флора и фауна. Преминаването през дефилето отнема 6 до 8 часа и, въпреки че пътеката се спуска, посетителите трябва да имат здрави и удобни обувки и физическа сила.

Дефилето Самария в остров Крит
Дефилето започва при Ксилоскало, което, в превод от гръцки, означава „дървена стълба” и продължава като със стръмно спускане. След това пътеката следва коритото на реката, минавайки през красиви гори с високи дървета и предлагайки прекрасни гледки. В средата на дефилето се намира безлюдното село Самария. Тук е открита византийска църква от XIV в., посветена на Св. Мария от Египет. Тя дава и името на дефилето, тъй като Самария идва от гръцката фраза Осия Мария (Светата Мария). Църквата има някои интересни стенописи и може да бъде достигната в южната част на селото по пътека, започваща от хеликоптерната площадка. Една от най-хубавите части на маршрута е Сидеропортес (железните врати), където двете страни на дефилето се приближават на разстояние 3 м една от друга при височина 600 м.

Най - голямото дефиле в цяла Европа е дефилето Самария

Платото Омалос и клисурата Самария са родина на много ендемични растения и редки животински видове. Тук освен критската планинска коза могат да се видят най-вече различни видове птици, например ястребов, скален и малък орел, брадат лешояд, мишелов, сокол скитник, горска и забулена сова.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Колкото повече СО2 поглъщат океаните, толкова по - киселинни стават, което вреди на черупчестите морски организми.
Facebook