Категории

Древният Созопол

Древният Созопол - oстанки от църква.

Созопол е един от най – старите градове в българското черноморско крайбрежие. Градът се намира на 34 километра на юг от Бургас.

В края на 5 век Пр.Хр е възникнало като рибарско селище. По – късно там се заселват и земеделци, металурзи, скотовъдци и др.През ранно-бронзовата епоха жителите на селището са търгували с бронзови сплави в Черно и Егейско море. Подводните археологически изследвания в акваторията на созополското пристанище разкриват останки от жилища, керамични съдове, разни оръдия на труда от бронзовата епоха, също и каменни котви, които са доказателство за активно корабоплаване.

Древният Созопол - Стария град

През 620 г.пр.н.е., гръцки преселници от малоазийския бряг Милет, на мястото на тракийско селище основават независима гръцка колония – Аполония Понтика. Аполония, израства като важен търговски и пристанищен център в Черно море. По онова време е бил най – големият и богат черноморски град.
Аплония е една от първите селища на Балканския полуостров, където прониква християнството.
През 4 век Аполония става част от Източната Римска империя и са изградени крепостни стени. Тогава градът е важен център на епархия, разположен на крайморския път Виа Понтика. Градът е преминал през периоди на варварски нападения. През 812г. бил отвоюван от хан Крум, но често  е завоюван от Византийската империя между 972-1366 години.

 

Останки от крепост в древният Созопол

В старата част на града се намира изключителната църква „Св. Богородица“, която е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Старата част на града е впечатляващ и до днес е запазена южната крепостна стена на античния град Аполония. Крепостта е била построена в средата на V в. по времето на император Анастасий (491-518г.).

Крайбрежната крепостна стена на древният Созопол
Градът губи своя блясък, след като през 1453 година е завладяна от Османската империя. След Освобождението се съвзема постепенно и се превъща във голям риболовен център по Българското Ченоморие.

Срещу стария град на остров Свети Иван на 28 юли 2010 година е открита най-интересната и значима археологическа находка за последните няколко години. Под олтара на разрушената базилика от V в. археологът проф. Казимир Попконстантинов открива малко специално сандъче с частици от костите на Свети Йоан Кръстител, който е известен и като Йоан Предтеча, възвестил пришествието на Исус Христос и после го е кръстил. Автентичността на костите е подвърдена чрез ДНК анализ от екип специалисти, от Копенхагски и Оксфордски университети. Резултатите показват, че останките са на индивид от мъжки пол, който е живял в периода от 50-а година преди Христа до 75-а година след Христа. Но това не означава, че е починал на 125 години. Не може да се установи на сто процента, дали намерените кости са на Свети Йоан Кръстител, но не е намерено нито едно доказателство, което да го опровергаe.Птичи поглед към днешния Созопол

Виж на карта.


Вижте по-голяма карта

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Арабските цифри всъщност са индииски. Наричат се арабски, защото арабите са ги разпространили в Европа.
Facebook