Категории

Замъкът Шамбор

Долината на река Лоара е истински оазис на сенчести гори, спокойни прозрачни реки, дворцови паркове и романтични замъци, останали като мълчаливи свидетели на отдавна отминали епохи. Още в горното течение на Лоара, която е най дългата река във Франция, се срещат стари крепости и защитни средновековни кули, но истинската долина на Лоара, земята на великолепните замъци и ловните гори, започва от Орлеан и свършва при Анжер, преди вливането на реката в Атлантическия океан. Най-великолепните са разположени по десния бряг на реката между градовете Орлеан и Тур в приказно красивата земя Турен, наричана „градината на Франция” Тук се намира и един от най-представителните замъци, не само по долината на реката, но и във френската дворцова архитектура като цяло и това е замъка Шамбор, който е бил превърнат в истински Версай по времето на царуването на крал Франсоа I.

Замъкът Шамбор изглед отгоре
Строителството на грандиозния замък започва през 1519г., но и до смъртта на Франсоа I не е бил напълно довършен. Достроява го неговият приемник Хенри II. Тук в двореца Шамбор Франсоа I имал намерение да приеме своя съперник испанския крал Карл V, затова амбициозно и с внимание, следял строежа на великолепната сграда. През 1539г. Франсоа I наистина приема в двореца си крал КарлV и успява да го смае с пищното великолепие на дворцовите зали и парка.
Замъкът Шамбор е огромен архитектурен комплекс. В него има над 400 стаи и над 70 стълбища, свързващи етажите в различните части на сградата. Над покрива се издигат 365 комина, а невероятната, просторна тераса в италиански стил, няма подобие в цяла Франция. Пребиваването на тази тераса представлява голям интерес за посетителите и по-скоро е странно изживяване. Обкръжен от стотици полуколони, арабески, конзоли и комини, посетителят има чувството, че се е озовал в каменна гора и може би за това почти всеки бърза да достигне перилата на терасата и да си върне реалната представа за света, виждайки златистите гори наоколо.
Има съмнения, че в проектирането на замъка Шамбор, е участвал и самия Леонардо да Винчи, като тезата се основава на многото орнаменти и украси, а така също и на голямото стълбище, типично за рисуваните от Да Винчи сгради. Но безпорен е факта, че някои от вътрешните украси на замъка са именно дело на великия италиански художник и архитект, тъй като при едно свое посещение във все още недовършения палат саморъчно изработва някои от гравюрите в него.
Замъкът и огромния парк са заобиколени от висока каменна стена, дълга над 30 км. По стил постройката е запазила много черти от феодалната архитектура, но има и елементи, характерни за ренесансовото строителство.

Замъкът Шамбор

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Мъжете биват удряни от светкавица 7 пъти повече от жените.
Facebook