Категории

Нотр дам – „Парижката Света Богородица”

Разположение: катедралата Нотр Дам се намира на източната половина на остров Сите на река Сена .

Нотр дам – „Парижката Света Богородица”

Още един прекрасен паметник на културата, който Париж пази в своите обятия, е катедралата Нотр Дам, която датира от далечния 12 век. Катедралата е изграждана цели 200 години, коствала е труда на няколко поколения и е завършена окончателно през 1345 година, в тона на готическата архитектура. Нотр Дам е катедралата на католическата архиепископия на Париж. Тя символизира името на „Дева Мария”.

Освен със своето културно и църковно влияние, Нотр Дам е уникална постройка и от архитектурна гледна точка.Готическият период, по времето на който е строен Нотр Дам, безспорно оказва голямо влияние върху сградата. Скулптурите и стъклописа на катедралата, показват тежки влияние на натурализъм, за разлика от по-ранната романска архитектура.
„Парижката Света Богородица” – както е по-известна у нас Нотр Дам, олицетворява върха на изкуството в Париж. Двета квадратни кули на катедралата са напълно еднакви, всяка от които е с височина около 70 метра. Всяка една кула е изградена на три етажа. Размерите на катедралата са уникална и до днес – цели 130 м дължина и 50 метра широчина. Нотр Дам има три портала. Първият принадлежи на майката на Дева Мария – Св. Ана, средният изобразява Страшния съд, а третият е на Дева Мария.

Нотр дам – „Парижката Света Богородица”

В последните години катедралата Нотр Дам се утвърждава като една от най-посещаваните туристически атракции на европейската столица – Париж. Може би, това се дължи на уникалната архитектура и културно наследство, което можете да усетите тук. Могат да бъдат видяни уникални розетки от 13 век, изобразяващи Света Богородица; Христос, заобиколен от девите,светците, 12-те апостоли. Не пропускайте да разгледате и статуите на Луи XIII и Луи XIV, които се намират непосредствено зад главния вход на катедралата. Препоръчвам на всички любители на средновековната архитектира да посетят това прекрасно място, тъй като на много малко места по света може да бъде видяна такава красота.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
През XX в. консумацията на вода е нараснала с два пъти по - бързи темпове от населението.
Facebook