Категории

Паркът Град на изкуството и науката – Валенсия

Във Валенсия се намира уникален мега комплекс с изключителна модерна архитектура , където на едно място можеш да се забавляваш и да научиш нови неща. Самият комплекс е един от най- големите и значими забележителности на града.
Паркът Град на изкуството и науката - Валенсия
В културният и архитектурен комплекс има дом на изкуството и операта, най-големият аквариум в Европа, пламентариум, интерактивен научен център, ботаническа градина и IMAX кино. Този шедьовър е проектиран от световноизвестните архитекти Сантиаго Калатрава и Фелис Кандела в края на 20 век на десния бяг на река Турия.

 Планетариума е първата сграда която е отворена през 1998. В него също така има и  IMAX кино. Идеята  за построяването е вдъхновено от  универсалното око, което вижда и знае всичко. Огромният купол, който приютява планетариума и IMAX киното са обградени от алуминиеви цилиндрични стълбове, които подкрепят сградата, но в същото време и придават естетичен вид на конструкцията. Отражението на сгадата в изкуствено изграденото езеро, което обкръжава сградата, дооформя изцяло идеята за фотуристичното съоръжение. Отвътре в планетариума се използват най-високите технологии.

Планетариумът във Валенсия - Испания

Две години след откриването на планетариума се отваря  втората футуристична сграда. Музеят на науките е огромен научен музей с множество изложебени зали и експонати.  В триетажната сграда е конструирана от серии от нива и свързващи конструкции, който наподобяват гръбначен стълб на животно, са изложени множество експонати.

Музеят на науките във Валенсия

Финалната добавка на Калатрава към града на Изкуствата и Науките е забележителният дворец на изкуствата, където е и операта Reina Sofia. Много важни музикални събития са се провели в четирите различни аудотории. Огромната конструкция е като модерна скулптура на хоризонта. Изградена от комбинация от бял бетон и начупени плочки в стил Гауди, покривът е направен във формата на перо.

Градът на изкуствата и науките  има огромен принос към модерната архитектура.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
В Нова Зеландия за първи път е било разрешено на жените да гласуват.
Facebook
Чудесата на света – видео