Категории

Фиордите в Норвегия

Два от най-красивите фиорди в света се намират Западна Норвегия. Освен, че впечатляват с внушителниите си и грандиозни размери двата скални гиганта Гейрангерфиорд и Неройфиорд са едни от най-дългите на цялата планета. Разположени са на около 120 км един от друг в югозападната част на северната страна, като от Берген те се намират в посока североизток.

Едно от емблематичните неща за Норвегия са фиордите, но тези два гигантски екземпляра са определено най-популярните природни чудеса на страната. Неройфиорд е един от най-дългите и най-дълбоките в света. Той и неговият му конкурент са се образували преди около един милион години от ледници. С течение на времето те са си проправили път през планинските възвишения, образувайки дълбоки пропасти. В близост до морето фиордите не са толкова дълбоки, колкото във вътрешната си част, защото ледът в близост до континенталната част е по-дебел.

Изключително красив пейзаж в Норвегия

Причината фиордите да не замръзват през дългите зимни месеци, е че водата в тях не е солена. Това е най-явно при гиганта Гейрангерфиорд, който е дълъг цели 16 км. Височината на планинските му стени достига близо 2000 м в самото му начало. Много туристи посещават тази природна област, защото гледката на спокойните води, които отразяват околните възвишения и синьото небе, е наистина вшечатляваща. Причината морските води да са спокойни и без вълнение е, че тук липсват приливи.

За туристите тук се организират специални разходки с корабчета, които навлизат навътре из залива. По време на водната разходка могат да се видят красиви природни картини на водопади и изоставени постройки по хълмистите склонове, по които се отразяват по неповторим начин на слънчевите лъчин.

Фиордите в Норвегия ни впленяват с красотата си.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Неандерталците са кръстени на долината Неандер в Германия, където през XIX в. били открити първите останки от тези древни хора. Те обитавали Европа почти 200 000 години, а най - късните следи от тях датират отпреди 28 000 години.
Facebook