Категории

Фонтан ди Треви

Фонтан ди Треви

Фонтан ди Треви е най-големият бароков фонтан в град Рим е и един от най-прочутите фонтани в цял свят. Архитектурната забележителност е изградена през втората половина на XVIII век от известния архитект Николо Салви. Фонтанът е висок 26 метра и се разпростира на 20 метра широчина. Той е пресечна точка на три от най-възловите улици в централната част на град Рим, от там идва и неговото име – „tre vie”.

В централната част на скулптурата е изобразен Нептун – богът на морето. Той стои в колесница във формата на черупка, теглена от две морски коня.. Единият кон е спокоен, а другият разярен, символизирайки настроенията на морето. От двете страни на Нептун са изобразени по една женска фигура, символи на изобилието и здравето.

Фонтан ди Треви

Според някои източници фонтан ди Треви е символ на съвременния вид на девойката „Аква”- един от древните акведукти, които са доставяли вода в Римската империя. Фонтанът е перфектно място за почивка в средата на пешеходна обиколка на град Рим. Ако сте се уморили от дългия преход, можете да си купите бутилка студена вода от някой близък магазин и да се отпуснете около културната забележителност.

Фонтан ди Треви през нощта

Традицията гласи, че ако човек хвърли монета във фонтан ди Треви, някой ден отново ще се завърне в град Рим. Интересен факт е, че посетителите на фонтана хвърлят около 3000 евро ежедневно в неговите води. Средствата се използват за субсидиране на социално слабото население, но за съжаление не липсват и недоброжелателни набези за кражба на монетите.

 

 

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Паяжинната нишка е най-здравата нишка открита до сега. Паяжинна нишка с дебелина на молив би могла да спре боинг 747 в полет.
Facebook
Чудесата на света – видео