Категории

Дворецът Шьонбрун

Дворец Шьонбрун (Schloss Schönbrunn) е бил лятната резиденция на Хабсбургите. Името Шьонбрун (‘хубав кладенец’) идва от артезианския извор, от който императорската фамилия са  вземали вода за двореца . Построен е между 1696 и 1712г. по нареждане на император Леополд I, по-късно Мария Тереза преобразува двореца в стил рококо.

Дворецът Шьонбрун във Виена

     Дворецът и прочутите му градини  са купени през 1569 г. от императора на Свещената римска империя Максимилиан II. Една от най-известните обитателки е Елеонора Гонзага, която се усамотява тук след смъртта на съпруга си Фердинанд II. По време на турската обсада дворецът е почти разрушен.
      По заповед на император Леополд I е построен нов дворец, в който той се настанява през 1672 г. През следващото столетие всеки владетел добавя по нещо в двореца, а по времето на управлението на Мария Тереза  той е  преустроен в стил ‘рококо’, което го превръща в център на империята и дворцовия живот. През 19 в.  император Франц Йозеф прекарва голяма част от живота си именно в този дворец.Той също го преустроява според възгледите и вкуса си и най-вече защото за него Шьонбрун е не просто дворец, а произведение на изкуството.
В Шьонбрун има 1441 стаи в стил рококо.  Изящните като скулптура градини между двореца и кладенеца на Нептун, се наричат Големият Партер. От двете му страни са подредени 52 скулптури на божества и добродетели. Френската градина, дело на Жан Трехет, е създадена през 1695 г. и в нея се намира и лабиринт.В него има и зоологическа градина (Tiergarten Schönbrunn)от 1752 г., която се смята за най – старата в света, Палмовата къща, Английската градина и ботаническата градина.
През 1918 г. монархията пада и собственик на двореца става австрийската република, която запазва залите и покоите като музей и ги отваря за посетители. Тук през 1961 г. се срещат Джон Ф. Кенеди и Никита Хрушчов. През 1996 г. дворецът Шьонбрун, заедно с градините, е обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство като забележителен образец на барока и  хармонията между изкуствата..

Дворецът Шьонбрун - вечерно време

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
По - голямата част от 7-милиардното население на света живее в градовете, сред които има 21 мегаполиса - всеки с над 10 милиона обитатели.
Facebook
Чудесата на света – видео