Категории

Унгарският Парламент

Унгарският парламент  е  най – внушителната  сграда в Унгария,която е и на второ място по големина парламент в Европа, намираща се  на площад „Лайош Кошут“, на десния бряг на река Дунав. Строежът му започва през 1885г и завърша през 1904г. Размерите му са много внушителни – дължина 268м и широчина 123м. Сградата разполага с 691 стаи, 29 стълбища, 27 порти и 13 асансьора.

Сградата на парламента е изключително красива в нео – готическия си стил.Със своите 365 кули символизира  всеки ден от годината, а височината от 96 метра е свързана с навършването на хиляда години през 1896г. от пристигането на маджарите  в Панония. Основната фасада гледа към река Дунав, а официалния вход се намира на площада от другата страна на сградата. Всичките скулптурите вътре и отвън са 242 на брой. Сред тях има статуи както на  унгарски и трансилвански управници, така и на  военни личности. Над прозорците са изобразени различни гербове на крале и дюкове. На влизане в парламента се  минават по орнаментирано стълбище, където ще видите много фрески и бюста на създателя на зданието – Имре Щайндл. Една от най – внушителните части на сградата е шестнайсетъгълната централна зала.  В парламентът се намират и унгарските кралски бижута.

Унгарският парламент през нощта

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
В Перу има повече пирамиди от колкото в Египет.
Facebook