Категории

Мачу Пикчу

Мачу Пикчу се намира в Перу и представлява архитектурен комплекс, който е бил построен през 15 век от инките. Включен е в списъка на ЮНЕСКО за световно  културно богатство. През 2007 г. е избран за един от новите 7 чудеса на света.
Наричат го „изгубеният град на инките”. Той се намира на 2430 метра надморска височина и е представлявал свещена резиденция на Пачакути – владетел на инките. През 1532 година испанците навлизат в империята и всички жители на града изчезват тайнствено.

Древният град на инките

Мачу Пикчу е малък град с около 200 постройки, които са най-вече складове, храмове и резиденции. Те са изработени от камъни и се смята, че там са живели не повече от 1200 души, които са отглеждали различни селскостопански култури.

Изключително запазеният град Мачу Пикчу

Не се знае защо инките са напуснали града. Според една теория, причината за това е едрата шарка. Възможно е това да е било курорт, а не място за постоянно живеене. Самото място е било избрано заради местоположението си – планинската верига зад града прилича на лице на инка, който гледа към небето.

Терасите на Мачу Пикчу

В Мачу Пикчу има различни конструкции, между които повече от 100 каменни стълбища и фонтани, които са свързани с дренажна система и канали помежду си.

Заради легендите, които разказват за големите богатства на инките, скрити от нашествениците, американският историк Хирам Бингъм отива в каньона на реката и открива града, който е изключително запазен и пуст. Това се случва на 24.07.1911 г. Той не намира злато, но открива „изгубеният град на инките”, издигнат високо в планината, за да не бъде открит. Архитектурата му впечатлява всички. Бингъм получава разрешителни и изнася около 5000 предмета от цитаделата на града в Йейл. В момента Перу иска да си възвърне артефактите и смята да започне съдебни процедури. От Лима твърдят, че е имало уговорка, предметите да се върнат след време. От Йейл са предложили оферта за връщането на някои артефакти, но от Перу не са съгласни и смятат да повдигнат иск в САЩ, с който да си върнат всичко, което им принадлежи.

Мачу Пикчу - изглед от високоТайнственият град на инките

Вижте на картата:


Вижте по-голяма карта

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
САЩ произвежда 19% от световния боклук.
Facebook