Категории

Чичен Ица

Чичен Ица се намира в Мексико, Юкатан. Това е древен град, който е бил културен, политически и религиозен център на маите, още преди идването на Христофор Колумб. Чичен Ица преведено буквално, означава „Кладенецът на племето ица”. Смята се, че този град е бил създаден около VІІІ-ІХ век и е бил превзет от толтеките през Х век. Бил е разгромен от градовете-държави Ушмал, Маяпан и Ицмал през 1178 г. и е паднал под ръководството на Хунак Кел. Когато испанците навлизат в тези земи, този град е превърнат в развалини.
Чичен Ица - пирамидата на маите

Има два източника на вода в Северен Ютакан, които се наричат сеноте. Повечето реки са подземни. Тези големи кладенци са осигурявали вода на населението. Единият се казва Свещен сеноте и в него са извършвани жертвоприношения от маите. Този кладенец е бил пресушен от изследователя Едуард Хурбърт Томас през периода 1904 – 1910 година, тогава той намира човешки кости и златни предмети на дъното. Намерени са много предмети и съдове при разкопките около Чичен Ица. Между забележителностите на територията на града са: четиристъпалната пирамида, храма Кукулкан, храма на войните, храма на ягуарите, различни статуи на божества, обсерваторията Каракол, свещения сеноте и различни релефи.

Чичен Ица - птичи поглед

Пирамидата Кукулкан е храм, който е оцелял от останките на града и се намира на полуостров Юкатан. Входа и е от северната страна, височината и е 30 метра. Всяка от страните и е с дължина 55 метра и има по 365 стъпала, които водят до върха и. Те са символ на дните в годината. Този храм е служел за пренасяне в жертва на пленени вражески войни. Жертвата се е поставяла върху каменна маса и е била държана от четирима помощника на жреца, който и е изтръгвал сърцето и го е поставял в краката на бога. Тялото на жертвата е било търкаляно по стъпалата на пирамидата след това. Смята се, че пирамидата е била използвана и като календар.

Чичен Ица

В Чичен Ица вече повече от век, туризмът е водещ фактор. Този град е в списъка на Юнеско за световното културно наследство, той е една от най-популярните туристически дестинации. Обявен е за едно от новите 7 чудеса на света през 2007 г.

Руини от Чичен Ица

Вижте на картата:


Вижте по-голяма карта

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Ако сте на Марс ще можете да скочите 3 пъти по-високо. Там гравитацията е само 37% от тази на Земята.
Facebook