Категории

Пирамидите край Гиза

Пирамидите край Гиза, близо до столицата на Египет - Кайро
Пирамидите в Гиза са построени през 2613-2494г. пр. Хр. за гробници на Египетските царе. Те са единствените от седемте чудеса на света, които са достигнали до наши дни. Има много пирамиди в различните области на Египет. Няма ясен отговор на въпросите: как и защо са построени пирмидите. Има различни предположения за сторежа и целта на пирамидите. Въпреки различните мнения, затова, как и защо са построени пирамидите, няма окончателени отговори на тези въпроси. Най – разспространената версия е, че са построени за гробища на фараоните, които са се смятали за богове. Скритите врати, коридори и зали във вътрешността са построени с цел, за да защитят съкровищата и мумифицираното тяло на фараона от чужденците. Най – голямата е тези пирамиди е Хеопсовата, с височина от 146 метра.

Хеопсовата пирамида е единствената от седемте чудеса, която е оцеляла до наши дни. Намира се на запад от река Нил, в платото Гиза. До Хеопсовата пирамида се намират други две по – малко пирамиди: Хефрен и Микерин. Има и други 5 по – малки пирамиди, в които са намерени мумиите на принцесите и най – близките помощници на фараоните.

 

Изглед на Пирамидите край Гиза при залез на слънцето

Голямата пирамида – наричана още Хеопсовата е гробница на Фараона Хеопс, който е управлявал около 2800г. пр. Хр. Втората по – големина пирамида – Хефрен, е построен за брат му, който е станал фараон, след като е починал Хеопс. Най – малката пирамида – Микерин, е построен за фараона, който е управлявал около 2500г. пр. Хр. Египетските пирамиди са най – старите и големите възпоменателни паметници на Света. Най – големият между тях – Хеопсовата пирамида, се приема като първото чудо на света.
Пирамидите са били построени не само за съхранение на мумиите на фараоните, но и за безценните съкровища, произведения на изкоството и т.н.
Височината на Хеопсовата пирамида е 138м. Около 8 метра се е изтъркало от върха му. За построяването му са използвани 2 300 000хил. каменни блокове, някои от тях тежащи по 10 – 15 тона. Във вътрешността на пирамидата има много стаи.

Според историка Херодот са построили рампа, дълга 925м. с широчина от 19м., за да преместят тежките каменни блокове до горната част на пирамидата. Само построяването на тази рампа е отнела 10 години. Тази невероятна гробница е построена за 30 години, от по 100000хил. роби, които са се събирали веднъж на 3 месеца.

Красива снимка на Пирамидите край Гиза

Хеопсовата пирамида през ноща

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
През III в. пр.Хр. в Тракия съществувало келтско царство. Археолозите все още търсят неговата столица Тиле.
Facebook