Категории

Теотиуакан

Пирамида на луната

Теотиуакан е бил най – известният град в Северна Америка  до Колумбовия период. Все още не може да се установи със сигурност от кой е построен и защо изведнъж е изоставен. Археолигическите открития през 20-ти век доказват, че в Мексико има по – древни племена от ацтеките и най – вероятно тези неизвестни индиански племена са построили Теотиуакан. През 9ти век ацтеките са намерили изоставения град и са я нарекли Теотиуакан.
Теотиуакан се намира на 48км. от столицата на Мексико и обхваща площ от 30 km². Разположен е на 2285м надморска височина върху Мексиканското плато.Първите надземни снимки на града са направени през 1960г. Археологическите разкопки са започнали през 1905г. под ръководството на Леополдо Батрес. През 1910г. за честванията от 100 годишнината от независиостта на Мексико пирамидата на Слънцето е била реставрирана.

Изглед от пирамидата на луната
Предполага се, че преди 2500г. в града са живеели около 150-200 хиляди души. Главният булевард на града се е наричал „Променадата на мъртвите“. В северния край на булеварда се намира огромно ограждение, в което е разположен Храмът на Кетцалкоатъл – богът змия.
Пирамидата на слънцето е най – голямата втора пирамида в Америка. С височина от 65 метра тя е най – високата трета пирамида в света. На 6 метра под пирамидата е открит тунел с дължина от 103 метра.


Пирамидата на Луната е доста по – малка от тази на Слънцето. Тя е на пет нива, като първите две нива вероятно са били самостоятелна пирамида, в последствие пристроена с по-високата задна част. За разлика от тези в Египет, пирамидите в Теотиуакан не са използвани за гробници, а за храмови комплекси. Но и те са построени като отражение на съзвездието Орион на земята.  Теотиуакан е включен в списъка на Юнеско за световно културно и приодно наследство.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Асторнавтите стават по-високи когато са в космоса.
Facebook
Чудесата на света – видео