Категории

Голдън Гейт Бридж

Голдън Гейт Бридж е висящ мост над пролива Голдън Гейт, който отделя Санфранциския залив от Тихия океан. Мостът свързва град Сан Франциско от южната страна на пролива с градчето Саусалито на северния бряг. Завършен е през 1937 и остава мостът с най-голям отвор в света (1280 m) до построяването на Веразено Нероуз в Ню Йорк през 1964.

Голдън

Мостът Голдън гейт, Сан Франциско

Щраус е бил основен инженер отговорен за цялостния дизайн и конструкция на моста. Понеже той е имал малко опит с кабелни висящи конструкции  отговорността за това е поверена на други експерти.

Irving Morrow, малко известен местен архитект, е направил цялостния дизайн на кулите на моста, схемата за осветяването му и декоративните елементи – улични лампи, перила и пешеходни алеи. Известният оранжев (International Orange) цвят е използван първоначално като корозионна защита на моста. Много местни хора са агитирали Мороу да оцвети в жизнерадостния оранжев цвят, а не в някой от традиционния сив или тъмно сив цвят. От тогава е запазен този цвят.

Макет на Голдън Гейт Бридж

Старши инженерът Charles Alton Ellis помагащ дистанционно заедно с известния дизайнер на мостове Leon Moisseiff, са били главните инженери на проекта. Moisseiff е направил основният структурен дизайн, представяйки неговата теория „deflection theory“, според която тънкия и гъвкав път би бил гъвкав и устойчив на ветрове, сериозно намалявайки напрежението предавайки силите по висящите кабели на кулите. Въпреки, че дизайна на мостът Голдън Гейт се е доказал като надежден, по-късно мостът направен по дизайн на Moisseiff Tacoma Narrows Bridge (1940) се е сринал под въздействието на силни ветрове скоро след като е завършен поради аероеластично трептене (aeroelastic flutter).[12]

Ellis е гръцки възпитаник и математик. Той е бил професор и преподавал в университета в Илиноис без да има инженерно образование. Той получава инженерна диплома от университета преди да направи дизайна на моста Голдън гейт и е прекарал последните си 12 години от кариерата си като професор в университеата на Пардю (Purdue University). Той става експерт по структурен дизайн, пише книга която става настолна за повечето инженери по това време. Елис е направил голяма част от техническия и теоретичната работа за моста, но не получава признание докато е жив. През ноември 1931 г., Щраус уволнява Елис и го заменя с неговия подчинен Клифорд Пейн (Clifford Paine), под предлог, че харчел твърде много пари за изпращане на телеграми до Moisseiff.

Голдън Гейт Бридж през нощта

Мостът Голдън гейт през ноща

 

 

 

 

 

 

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Най - високият връх е Еверест - 8850 м. Втората по височина точка на Земята е К2. 8611-метровия К2, наричан 'Дивата планина' с сред най - смъртоносните върхове със 77 загинали алпинисти.
Facebook
Чудесата на света – видео