Категории

Empire State Building

Емпайър Стейт Билдинг е небостъргач в стил Ар деко на остров Манхатън в Ню Йорк, Съединените щати. Разположен е в квартала Мидтаун, на Пето авеню №350, между 33-та и 34-та улица. Открит на 1 май 1931 година, той има височина 381 m (443,2 m с антената) и 102 етажа. В продължение на десетилетия след построяването си е най-високата сграда в света. След разрушаването на Световния търговски център през 2001 година Емпайър Стейт Билдинг е най-високата сграда в града и третата в Америка след Уилис Тауър и Тръмп Интернешънъл Хотел енд Тауър в Чикаго. Сградата е наречена на Имперския щат (Empire State), едно от наименованията на щата Ню Йорк.

Empire State Building

Най-високата сграда в САЩ

Емпайър Стейт Билдинг е съществен елемент от силуета на Ню Йорк и е смятана за един от най-известните символи на града. На 86-тия етаж на сградата е разположена обществено достъпна наблюдателна площадка, от която се открива впечатляващ панорамен изглед към Ню Йорк. Най-високата част се осветява по специален начин по определени поводи, като Деня на независимостта или Нюйоркския маратон.

Една от най-известните появи на сградата е във филма „Кинг Конг“ от 1933 година, в който гигантска горила се изкачва по нея, опитвайки се да избяга от своите преследвачи. През следващите десетилетия Емпайър Стейт Билдинг е показвана в множество кинофилми и телевизионни сериали с действие, развиващо се в Ню Йорк, като „Как се запознах с майка ви“, „Приятели“, „Сексът и градът“ или „Клюкарката“.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Вулканът има достатъчно сила да изпрати пепел на 50 км. в атмосферата.
Facebook
Чудесата на света – видео