Категории

Розовото езеро

Ретба или Лак Роуз  е изключително езеро на полуостров Кап Верт. Намира се на около 45 км. от столицата на Сенегал – Дакар.

Езерото Ретба

Розовото езеро  е едн от многото изключителни природни феномени по света. Езерото в зависимост от времето  променя цвета си от ярко лилаво до тъмно алено розово.  Причината за оцветяването на водата се дължи на цианобактерии, които са характерни за  среда с висока соленост. През сухия сезон цветът на водата е още ярък, но много малко хора са го виждали в наситени розови нюанси .

Розовото езеро Ретба

Площта на езерото е около 3 кв. км, а най-дълбоката  му точка е три метра. Соленото съдържание в розовото езеро е 40%, което прави на  всеки литър вода – около 380 грама  сол. Местното население се изхранва от добива на сол. Хората работят по 6-7 часа на ден без почивка. Добивът на сол се извършва предимно с дървени лодки от тип кану, с което се стига до по-дълбоките части на езерото. Солта се вади с голи ръце от дъното, след това се събира в лодката и се влачи до брега и се чака да изсъхне. За да предпазят кожата си, работниците се мажат с масло от ший, което е успокояващо и предпазва тъканите от разяждане. В добива на сол не участват само мъжете, а цялото семейство, дори малки деца.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Отварачкие за консерви били изобретени 48 години след консервните кутии.
Facebook
Чудесата на света – видео