Категории

Бурж Халифа

Бурж Халифа познат като „Кулата на Халифа“ е най-високата сграда в света. Намира се в Дубай, ОАЕ. Небостъргачът е висок цели 828 метра. Това го прави най-високата конструкция строена от човека някога. Сградата е по-висока с над 2.5 пъти от Айфеловата кула.
Строителството на сградата започва през 2004 година. След шест години на 04.01.2010 година е официално открита. Небостъргачът е част от новоизградения комплекс Даунтаун Дубай. Небостъргачът държи рекорди като най-висока конструкция строена някога, сграда с най-много етажи (160), сграда с най-висока асансьорна инсталация, с най-висока външна наблюдателна станция, с най-висока джамия, най-висок плувен басейн и други.
Асансьорите в небостъргача са двуетажни и са най-бързите в света. Всеки от 57 асансьора изминават по 18 метра за една секунда. В сградата се намира и най-високо разположеният ресторант At.moshpere, който разполага със собствен асансьор. Най-високата джамия в света се намира на 58 етаж в сградата.

 

burj halifa

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Поради ефекта на гравитацията, при пълнолуние човек тежи няколко грама по-малко.
Facebook
Чудесата на света – видео