Категории

Великата китайска стена

Великата китайска стена представлява отбранителна система, която е разположена в Северен Китай. Нейният строеж е започнал около ІІІ век преди Христа и целта и е била да защитава границите на империята. Започва от границата на Китай с Корея и стига до пустинята Гоби. На китайски, името и е „Чанчън”, което означава „Дълга защитна стена”.

Най - дългата стена в света - Великата китайска стена

Стената е строена и укрепвана от много китайски династии, като най-голям принос имат Цин, Мин и Хан. Започната е през ІІІ век преди Христа от Чу – Чън, който се опитва да предпази страната от атаките на царство Чи. По дължината на стената има построени малки крепости. Първоначално тя е била изградена на части от различни княжества, но по заповед на Цин Шъхуан, те са съединени. Така Великата китайска стена става символ на обединението в Китай.

Великата китайска стена

Династия Хан продължава да удължава стената, която достига 20 000 километра. Тя е изградена предимно от камъни, пръст, керемиди и дърво. Направени са каменни кариери в планините, от които са се карали цели каменни блокове. В различните си части, стената е изградена от различни материали. В Люсовото плато например, тя е направена най-вече от пръст, а в пустинята от пясък и тръни. В по важните райони са използвани тухли и дърво. По стената има много наблюдателници, застави, площадки за подаване на знаци с огън и т.н. През 2 метра има зъбци, през които стрелците са стреляли по нападателите. При евентуална атака, веднага са се подавали димни сигнали, които са се разпростирали по стената и са достигали до столицата. Така много бързо е била изпращана помощ. Около стената е имало фортове, в които са живели войниците. Тя е облицована с тухли в горната си част, те са толкова здраво слепени с вар, че е невъзможно да поникне трева между тях. Широка е 4 метра и половина, което позволява безпроблемното преминаване на 10 души или 5 коня едновременно. Много хора са умрели в строежа на стената, там са били изпращани затворници. Тя е построена в епоха без машини, само с човешки труд. За това някои я наричан „най-голямото гробище в света”. Някои историци са на мнение, че над 10 милиона души са намерили смъртта си покрай стената.

Великата китайска стена - осветена през ноща

Смята се, че Великата китайска стана е единственото творение, което може да се види от Космоса с просто око и е създадено от човешка ръка.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
90% от вулканичната дейност става в океана.
Facebook