Категории

Дворецът Долмабахче

Дворецът Долмабахче
Дворецът Долмабахче (Dolmabahçe Sarayı) е разположен в европейската част на града. Построен е в периода 1843 – 1856г. на площ от 45 000кв.м. по време на управлението на султана Абдул Меджид I. Долмабахче е построен близо до мястото, където е бил разположен разрушения дворец Бешикташ. Сумата за построяването му се равнява на 35 тона злато. Дворецът е истинско произведение на изкуството. Архитектурата е смесица от барок, рококо, неокласика и традиционната османска архитектура. Тук се намира известното кристално стълбище. В Долмабахче се намира и най – големият в света кристален полилей. Той има 750 крушки и тежи 4,5 тона, и е разположен в централната зала. Трябва да знаете, че не може да се разхождате свободно в двореца. Може да го видите само чрез организиран тур.
Дължината на двореца е 600 м, площта е 45 000 м2, има 285 стаи, 6 хамама и 68 бани.
Фасадата показва класическа европейска сграда с две крила. Вътрешността е в типичен османски стил. В южното крило са представителните помещения, в северното – жилищните помещения, а между двете крила е голямата приемна зала, пред която има зелена площ от 2000м2, а над нея – 36м висок купол. Терасата към Босфора е оградена с висок зид, чийто порти водят към пристан, който днес не се използва редовно.

Дворецът Долмабахче отвътре
Забележително е техническото обзавеждане, изключително модерно за времето си: газово осветление, тоалетни с течаща вода, централно отопление и асансьор. Обзавеждането е внесено от Великобритания. Таваните са пищно украсени със злато. Използвани са 14 т злато и 40 т сребро. При обзавеждането му не е използвано стъкло, а само кристал. В централната зала се намира най-големият полилей в света със 750 крушки, закупен по времето на кралица Виктория от Англия и превозен на части с кораби.
Дворецът притежава и най-голямата сбирка в света от кристални свещници от Бохемия и Бакара. Едно от стълбищата също е от кристал. Стилистично сградата се причислява към османския историзъм с елементи от европейския ренесанс и барок.

Дворецът Долмабахче (в превод: „Запълнена градина“) е  най-красивият дворец в Истанбул. Строен е между 1843 и 1856 г., по заповед на Султан Абдул Меджид I в началната точка на европейския бряг на Босфора вквартала Бешикташ. Дворецът е построен на три нива,на които са разположени 285 стаи и 43 зали. Състои с от три части – мъжка (селямлък), женска (харем) иофициална (церемориална). Вътрешният интериор надвореца – обзавеждането, копринените килими и завеси, е почти изцяло запазен. Ненадминат е със своята пищност илукс – дори тавана е декориран със златни орнаменти, астените – с картини на някои от най- известните творциот 19 в. Тук се намира и най-големият полюлей в Света,тежащ 4,5 тона.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Най-често срещаната фамилия в Испания е Гарсия.
Facebook