Категории

Джал Махал или Водният дворец в Джайпур

Щата Раджастан е най-големият в Индия според общата площ която заема. Негова столица е град Джайпур, известен още като „Розовия град” заради розовеещият цвят на мазилката, която имитира червен пясъчник и използвана по външните стени на почти всички сгради. Градът е смятан за първия по рода си град с градоустройствен план, като той е прецизно разделен на общо шест квартала , разделени посредством главни улици, всяка със широчина 34 метра. Всички улици в градът, както и Базарът са ориентирани в посока от Изток на Запад и съответно от Север на Юг. Някогашния крепостен град днес се е разраснал далеч извън рамките на стените, но и до днес крепостните порти се отварят при изгрев слънце и се затварят при залеза. Източната врата на крепостния град се нарича Suraj (Слънце) Pol, а западната Chand (Луна) Pol.


На север от града, между Амбър (историческия град) и Джайпур се намира езерото Ман Сагар, където се намира и една от най-забележителните постройки и това двореца Джал Махал, което в превод означава „Воден дворец” (Jal Mahal Palace). Наименованието на двореца идва от факта, че той е разположен насред самото езеро. Двореца впечатлява със сложната си архитектура, решен изцяло в типичния за района индо-монголски стил. Материалът използван при строителството на двореца е червен пясъчник и е издигнат преди около две столетия. Предназначението на водния палат е за лятна резиденция на тогавашния владетел и като място за удоволствия. Едно от удоволствията на владетеля е било отстрел на диви патици, а мястото е изключително подходящо за тази цел, тъй като самото езеро тогава е било като рай за всякакви птици.


Двореца Джал Махал прави впечатление и с това, че през по- голямата част от годината над водната повърхност се вижда само един от етажите му, а останалите три остават под водата. Това не важи за летните месеци, когато водата в езерото Ман Сагар пресъхва и всички четири етажа на двореца са видими за посетителите.


Дълги години езерото е било занемарено от отпадъчните води на град Джепур, силно е нарушена екосистемата в него, двореца остава необитаем, съответно и неподдържан, като по този начин е нараснала опасността водния палат да бъде безвъзвратно унищожен. През 2001г. са предприети възстановителни мерки, след проучване направено от правителството на Раджастан, за опазване на околната среда около езерото и отстраняване на щетите, нанесени върху красивия воден дворец. Но сериозни стъпки са предприети едва през 2004г.
Днес до един от най-впечатляващите дворци в Индия посетителите могат да достигнат по специално изграден път, за да се насладят на красива панорамна гледка наоколо, включваща заобикалящите върхове на Нахаргарх в съчетание със спокойните води на езерото. Интерес за посетителите представляват също така и сложно моделираните балкони с изящна резба, намиращи се под сводестия покрив на Джал Махал.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Най-често срещаната фамилия в Испания е Гарсия.
Facebook
Чудесата на света – видео