Категории

Йерусалим е свещено място за три религии

Йерусалим или Ерусалим (Jerusalim) е древен град в Близкия изток от ключово значение за юдейството, християнството и исляма.Съгласно конституцията на държавата Израел, Йерусалим е нейната единна и неделима столица. Палестинските автономни власти претендират Източен (Арабски) Йерусалим да стане тяхна столица. Повечето държави членки на ООН смятат за столица на Израел Тел Авив и затова техните посолства са в този град. Йерусалим е град в Израел, намиращ се на Иудейското плато, западно от Мъртво море. Население – 429 000 жители. Свързан е с пристанището Яфа чрез жп линия, дълга 87 км. Определя се като „свещен град“ за християни, юдеи и мюсюлмани. Първите данни за съществуването на Йерусалим се отнасят към средата на 2 век пр.н.е. Влиза в състава на много древни и средновековни държави. Твърде малко се знае за цитаделата, наричана Йевус, която Давид превзема през 1000 пр.н.е. и след като променя името й, прави от нея средище на еврейския народ през 1004 пр.н.е.. Неговият син Соломон построява великолепен храм, крепостни стени и дворец.

Йерусалим

Йерусалим е свещен място на три религии – християнство, юдеизъм и ислям, а в същото време е столица на Израел и най-голям град в страната. Златният град, както го наричат на иврит, е уникално място, където Iи и XXIи век се смесват, като всеки период запазва своята идентичност и пространство. Тук живописни старинни квартали са се сгушили под блестящите офис-кули и апартаменти. Трябва да го видите, за да повярвате.
Йерусалим е голям и може да бъде разделен на няколко района.

Старият град и неговите стени са включени в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство. Това малко древно селище е дом на вярата на християни, евреи и мюсюлмани и наистина спира дъха на всеки човек.
Западен Йерусалим е еврейско-израелската част от града, позната още като Нов Йерусалим. Това е модерният, търговски център в града, където е фокусирано развитието на столицата от времето на постигането на независимостта през 1948 г., до реунификацията на града със Шест дневната война през 1967 г.

Източен Йерусалим е дом предимно на арабското население.
Меа Шерим е района населяван предимно от православни евреи. Тук трябва да сте облечени консервативно. Кварталът изглежда като стар полски град от началото на 19и век.
Германската колония е квартал в Западен Йерусалим, югоизточно от центъра на града. Това е чудесно място да пиeте кафе или да седнете в някой ресторант. По тези улици може да чуете повече английски, отколкото иврит.
Ейн Керем е относително изолиран квартал в Западен Йерусалим, който е запазил атмосферата на селото. Заобиколен е от живописни хълмове, покрити с кипарисови и маслинови дръвчета. Тук живеят много скулптори, които са отворили многобройни галерии. В района са построени няколко църкви, защото се смята, че тук е рожденото място на Йоан Кръстител.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
85% от растителния живот на планетата се намира в океана.
Facebook
Чудесата на света – видео