Категории

Тадж Махал

Тадж Махал е мавзолей в Индия – Агра, който е построен от Шах Джахан в памет на съпругата му Мумтаз Махал. Той съчетава различни стилове между които индийски, ислямски и персийски. Включен е в списъка на ЮНЕСКО през 1983 г. Това е една от най-красивите сгради строени някога и символизира вечната любов.

Дворецът - построен в името на любовта

Цялото съоръжение се състои от няколко свързани сгради, но най-популярна е централната, която е с голям бял купол. Построен е за 21 години от хиляди занаятчии и строители.

Принц Кхуррам се жени за Арджуманд Бано Бегум и има 14 деца от нея. Той става император през 1628 г. под името Шах Джахан. Съпругата му приема името Мумтаз Махал. Тя го придружава във всичките му военни походи, докато един ден намира смъртта си при раждане през 1631 г. Тогава императорът решава да построи Тадж Махал в нейна чест. Смята се, че самата Мумтаз го е помолила да построи за нея най-голямата гробница в света, която той да посещава всяка година в датата на смъртна и. Строителството започнало след траур от 2 години през 1633 г.

Тадж Махал - изглед отпред
За строежа се изразходвали прекалено много средства и това довело до голяма криза в държавата. Шах Джахан се разболял през 1658 г. и четирима от синовете му започнали борба за трона. Той оздравял, но един от синовете му Аурангзеб го затворил в Червената крепост, от където наблюдавал Тадж Махал. След 8 години Шах Джахан умрял и бил погребан в мавзолея, макар че той самия е смятал да построи свой собствен.

Британският генерал-губернатор решил да продаде на парчета Тадж Махал през ХІХ век, но не намерил купувач.

Мавзолеят е с размери 580 на 300 метра. Портата на комплекса е направена през 1684 г. Висока е 30 метра, за да се вижда гробницата, едва след като се влезе вътре. В комплекса има градина, която е с размери по 300 метра дължина и широчина. Тя е символ на мюсюлманския рай, в който текат четири реки от вино, мляко, вода и мед.

Днес в Тадж Махал идват до 4 милиона посетители на година, като повечето от тях го посещават през октомври, ноември или февруари месец, защото тогава е по-хладно. За да се предотврати замърсяването на въздуха, до мавзолея се стига пеша от паркинга или със специален електрически автобус.

Тадж Махал е един от новите 7 чудеса на света

Тадж Махал всяка е един от най - посещаваните места в цяла Индия.

Вижте на картата:


Вижте по-голяма карта

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
По света има 97 места, които се казват Венеция.Едно от тях е The Venetian Macao в Китай - най-голямото казино на света.
Facebook