Категории

Долината на река Дервент

В долината на река Дервент в централната част на Англия се намират фабрики за производство на памук от осемнадесети и деветнадесети век. Там се е формирал индустриален ландшафт, който представлява голям интерес за историята на технологиите. Цялата съвременна индустрия във Великобритания дължи възникването си на фабриките около Кромфорд, където за първи път изобретенията на Ричард Арктрайт се използват за мащабно индустриално производство.

Долината на река Дервент

Жилищните сгради на работещите хора във фабриките са изключително добре запазени. Те са илюстрация за социално-икономическото развитие на областта. В долината на река Дервент се заражда модерното фабрично производство. Изградени са нов тип сгради, пригодени за използване на новаторски технологии за обработка на памук.

Мостът в долината на река Дервент
Долината на река Дервент е определена още като „червената долина“. Невероятните скални образувания са се формирали в продължение на много години под влиянието на реки, ветрове и вторични вулкани. Стечение на времето слоят от туфи е придобил коминообразна форма, придаваща уникален облик на местността. Долината на река Дервент в включен в списъкът на Юнеско за световно историческо богатство.

Долината на река Дервент-03Долината на река Дервент-04

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Кръвта на охлювите е синя.
Facebook