Категории

Замъкът Шийон

Шийонският замък се счита за една от най-впечатляващите реликви от миналото на Швейцария. Намиращ се между Монтрьо и Вилньов, замъкът е наистина интересна гледка. Замъкът Шийон е на мястото на малка крепост, която се е използвала от охраната на важен търговски път за Италия през прохода Сен Бернар. Контролът върху важния път за Италия й отрежда основна роля в отбранителната им стратегия.


През 13-ти век, крепостта придобива сегашния си вид, продължавайки да очарова много хора от цял свят. Извисявайки се над малък скалист остров, замъкът Шийон се отразява в бистрите води на Женевското езеро. Замъкът е свидетел на редица интриги и политически събития. Благодарение на гениални архитекти Шийонският замък придобива вида, в който го намираме и днес: вътрешните дворове, складовете, официалните зали, Camera Domini и параклисът на Сейнт Джордж, както и отбранителната система.
В епохата на романтизма през XIX в., замъкът е описван и възпяван от много поети и писатели, като Жан-Жак Русо, Питър Шели, Виктор Юго, Александър Дюма и Байрон. Най-широка популярност му носи световно известната поема на Байрон „Шийонският затворник”, вдъхновена от затворничеството на Бонивард през XVI в. Бонивард, силен поддръжник на реформацията в църквата, е хвърлен в затвора по нареждане на херцог Савойски, който бил ревностен привърженик на католицизма. Бонивард прекарва цели четири години в замъка, прикован, докато не е освободен от протестанти през 1536.
През 1887 г. се създава Асоциация на Шийонския замък. Асоциацията работи повече от век по възстановяването и управлението на замъка. Благодарение на тези дългогодишни усилия днес това е най-добре запазеният и поддържан средновековен замък в Швейцария.
Определени реставрационни дейности продължават и днес, като се цели подготовката и отварянето на посещения, които все още са недостъпни за посетителите.
През последните 20 години замъкът се посещава средно от около 300 000 души годишно, като рекордът е през 1990 година е 350 000.

Замъкът Шийон

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
От 250 и повече познати видове акули, само 18 са опасни за хората.
Facebook