Категории

Карлов мост

Карлов мост е известен мост и културен паметник, разположен в Прага. Той пресича река Вълтава, като свърза стария град и комплекса Храдчани. Мостът е прекрасно чудо на човешката ръка, датиращо от XIV век. Карлов мост е построен по заповед на крал Карл IV и като заслуга и до днес носи неговото име. Първоначално Карлов мост носи името „Пражки мост” и „Каменният мост”, а по късно в края на XIX век става известен с днешното си име.

Карлов мост

Карлов мост, заедно със своите крепостни кули, образува цял исторически и архитектурен комплекс. Дължината на моста е цели 516 метра, а неговата ширина около 10 метра. По цялата дължина на Карлов мост има статуи и скулптури на повече от 30 светци. Предимно скулптурите и статуите са изградени през XVIII век, в нашумелия по това време бароков стил.

От двете страни на моста има издигнати удивителни кули, които са едни от най-прекрасните готически постройки, които можете да видите. Преминавайки през Карлов мост, можете да се насладите на статуите на Исус от Назарет, светите братя Кирил и Методий и още много светци.

В днешно време Карлов мост продължава да бъде една от най-важните търговски връзки между Източна и Западна Европа. Историята и величието на моста просъществуват вече почти 6 века. Карлов мост е наследник на залетия от река Вълтава мост Джудит. Преминаването през моста може спокойно да бъде сравнено с посещение на музей на изкуствата. А гледката, която се открива към двете части на Прага, е неотразима и неповторима.

Карлов мост в Прага през нощта

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Бразилия заема 50% от континента Южна Америка.
Facebook