Категории

Катедралата Свети Стефан

Католическата катедрала Свети Стефан се намира в сърцето на Виена – площад Щефанплац и е посветена на Свети Стефан – християнският мъченик и покровител на Виена. Катедралата е една от най-красивите архитектурни  сгради в готически стил в страната. Построена е върху руините 2 стари църкви от Рудолф I  през 1359г.Целият храм е от червеникав варовик и е дълъг почти 200м., широк 62м, а до върха на готическите кули- 136м. От върха на кулата се разкрива изключителна гледка към цяла Виена.

Катедралата Свети Стефан се намира във центъра на Виена

Първоначално цветът и е бил бял, но в послeдствие на замърсявания на въздуха и опожаряването на града в края на Втората Световна война се е оцветил. Покривът на храма е дълъг -111м.  и  е украсен с 230 хил. цветни керемиди. На северната му част са изобразени гербовете на Виена и на Австрия. Вътрешността е невероятно красива с многобройните каменни скулптури и украсени колони. Смазва те величествеността, гигантските органи и размерите на катедралата, портите са покрити с безброй орнаменти, там могат да се видят и растения, и птици, и хора, и приказни чудовища…

Катедралата Свети Стефан отвътре

В един ъгъл на Св.Стефан е един от най-популярните символи на катедралата- автопортрет на неизвестен скулптор  издълбан в камъка, който е участвал в строежа и. Едно от най-вдъхновяващите съкровища е олтарът в левият параклис ( измайсторен през 1447г. ) изобразявайки  Дева Мария, Света Катерина и Света Варвара.

Катедралата Свети Стефан - украса на покрива

Катедралата Свети Стефан - вътрешната част

катедралата оцелява по време на Втора световна война, тя пострада  през април 1945 г. от избухнал пожар. Вследствие рухват покривът и камбаната на Северната кула, интериорите и по – голямата част от творенията на Ролингер са били практически унищожени. Но за щастие са се запазили катедрите и множество реликви, които са били защитени в саркофази. Катедралата е възстановена едва през 1960 г.

Изглед на Катедралата Свети Стефан отдалече

 

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
90% от вулканичната дейност става в океана.
Facebook
Чудесата на света – видео