Категории

Килимът на цветята в Брюксел

1971 година се счита за годината, когато за първи път е създаден цветен килим на прочутия Голям площад (Grand Place) в центъра на Брюксел. Килимът е проектиран и изработен от ландшафтния архитект Е. Стотеманс, но в действителност неговото представяне на площада в центъра на града е кулминация на показаните цяла поредица от цветни килими в различни градове във Фландрия.От края на 50-те години, когато завършва градинарския колеж в Гент, Стотеманс експериментира в изработването на малки килими от цветя, предимно от бегонии. Архитектът осъзнава, че цветните килими са прекрасна възможност за популяризация на любимите му цветя, бегониите.

Килимът на цветята в Брюксел

След дълги години на опити и изчисления Стотеманс, който е много находчив и с иновативни разбирания за представянето на цветята, се усъвършенства в правенето на великолепни цветни килими с разноцветни окраски и сложен дизайн.

Цветните представления на Стотеманс и популяризирането на бегонията чрез пъстри килими бързо се разпространява не само в Белгия (Гент, Брюж, Антверпен, Хаселт, Тонгерен, Монс, и други), но и в градиве от други страни: Кьолн, Хамбург, Люксембург, Париж, Лондон, Бреда, Амстердам, Хага, Виена, Валенсия и Буенос Айрес, Колумбия и Охайо), където Стотеманс е поканен да направи представяне на своето изкуство. Но както самият той се изразява никъде по света цветният килим не съответства така на уникалната архитектура, както килимът, прострял се пред средновековните сгради на Grand Place в Брюксел.

Килимът на цветята в Брюксел

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
В Саудитска Арабия няма реки.
Facebook