Категории

Мостът Мостар

Мостът Мостар свързва двете части на града.

Мостът Мостар (на босненски: Стари Мост) се намира над река Неретва в старата част на град Мостар. Построен е през 1566 година от архитект Хайреддин, който е ученик на  най – великия османски архитект  – Синан (познат още като Коджа Мимар Синан ага).
Мостът е висок 24м., дължината му е 30м., а широчината 4м. Мостът след като е построен дава името на града си. След построяването му търговията в града е нараснала значително и така град Мостар се е превърнал в един от най – важните градове в областта Херцеговина.
Мостът Мостар дълги години се е ползвал като платформа за скокове от смелите спортисти. Според традицията, мъжете в града ден преди да се женят са скачали от моста, за да докажат смелостта си на годениците си.

Мостът Мостарт в областта Херцеговина
По време на гражданската война в Босна и Херцеговина през 1992г. босненските сърби нападат моста и причиняват сериозни повреди. На 9 ноември 1993г. сръбски танкове бомбардират моста и в края на месеца мостът е напълно разрушен. Мостът Мостар е съществувал цели 427 години. Свързвал мюслюманската част на града с християнската.

Изглед към Мостар през нощта

През 1997г. с подкрепата на много организации започна да се строи наново по оригиналните му размери. На 24.07.2004г. беше открит от принца на Уелс –  принц Чарлз. На церемонията по откриването присъствха представители на 60 държави. През 2005г. мостът Мостар заедно със старата част на града бяха добавени в списъка на Юнеско за световно културно наследство.

Изглед към моста МостарМостът Мостар през нощта

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
През 79г. сл.Хр. намиращият се на брега на Неаполитанския залив вулкан Везувий изригнал и погребал древните градове Помпей и Херкулан. Учените са открили следи от още по-голямо изригване, случило се около 1780 г. пр.Хр.
Facebook