Категории

Музеят Цвингер в Дрезден

Музеят Цвингер е всъщност пленителен бароков комплекс, където могат да се видят едни от най-добрите и известни произведения на бележити световни майстори. Цвингер е поръчан от саксонския владетел Augustus the Strong. Основите на музея са положени през 1710 година, а целият комплекс е завършен 22 години по-късно (1732 година). Главен архитект е Matthäus Daniel Pöppelmann, който работи заедно със скулптора Balthasar Permoser. Двамата сътворяват общо шест павилиона, свързани с големи галерии.

Особено красив и интересни са павилионите Рампарт (Rampart Pavilion) и Павилиона на камбаните (Glockenspiel). Рампард е бележит със своята статуя на Херкулес. Павилионът с камбаните първоначално е бил кръстен Градския павилион, но името му се променя, след като в него са инсталирани камбаните, което става между 1924 и 1936 година. Двата павилиона са разположени противоположно в различните краища на музея Цвингер.

Музеят Цвингер в Дрезден е един от най - големите в Германия

По презумпция главният вход на Цвингер е Crown Gate, но днес посетителите на музея могат да влязат и през т.нар. Театрален площад през пасажа в Картинната галерия. Дрезденската картинна галерия е издигната в нео-ренесансов стил . Строежът на сградата започва през 1847 година от Земпер (Semper), но конструкцията е завършена през 1855 година от архитекта Крюгер. Целият комплекс Цвингер огражда един прелестен вътрешен двор с красиви фонтани, около който се редят едноетажни павилиони и галерии.

В южната част на комплекса Цвингер е разположена самата Crown Gate, която една от най-ярките емблеми на музея. Отличително за нея е златно-медената корона, която я овенчава.

Оригиналният архитектурен план на Цвингер включва само три крила и двор, който е отворен към река Елба. След като през 1841 година е завършена постройката Semper Opera House, архитектът Готфриед Земпер решава да затвори комплекса Цвингер и издига галерия в ренесансов стил. Построяването на това ново крило започва през 1847 година.

То става известно просто като Картинната галерия. В нея могат да се видят невероятни произведения на изкуството. Тук е поместена Галерията на старите майстори (Old Masters Gallery), където могат да се разгледат първокласни платна на ван Дайк (van Dijck), Рубенс (Rubens), Вермер (Vermeer), Тициан (Titian), Рафаел (Raphael) и др. Едно от най-популярните произведения на Звингер е „Сикстинската мадона“ (Sistine Madonna) на Рафаело.

Така е изглейдал  музеят Цвингер в Дрезден преди.

 

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
45% от американците не знаят че, Слънцето е звезда.
Facebook