Категории

Наклонената кула в Пиза

Кулата в Пиза или както е известна – наклонената кула в Пиза, е една от най-големите италиански забележителности. Кулата е разположена в град Пиза и е отделна камбанария на катедралата на италианския град Пиза. Сградата е третата най-стара в катедралния площад в Пиза.
През далечната 1173 година се поставя началото на построяването на известната кула в Пиза. Разбира се, кулата е предназначена да стои права. Но веднага след започването на строежа, кулата се накланя на север, поради слаба земна основа. Така строителството на кулата бива спряно за около цял век. След неговото възстановяване чудната кула, която днес се намира на Площада на Чудесата в Пиза, променя своя наклон от север на юг.

Наклонената кула в Пиза тежи цели 14 500 тона. А както може би се досещате, височината й от двете страни е различна. Височината на кулата до ниската страна е 55.86 метра, а от по-високата е с около 90 сантиметра повече.

Отклонението от основата на кулата в Пиза е около 5 и половина метра. Така по всички изчисления на физиците наклонената кула в Пиза трябваше вече да е паднала. Не знам дали фактът, че кулата се намира на Площада на Чудесата, държи кулата толкова векове наред. Преди 3 години отклонението на върха на кулата е намалено с около половин метър, като това я връща в положението, което е заемала през далечната 1838 година.

Кулата в Пиза е истинска атракция за туристите именно затова, че е наклонена и успява да се задържи толкова векове. Да се надяваме, че това приказно чудо на културата ще остане на мястото си леко наведено още векове наред, за да могат да й се радват и идните поколения.

Наклонената кула в Пиза през нощта

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
За извличането на една единствена унция злато се налага да бъдат изкопани над 250 тона скали и руда.
Facebook