Категории

Национален парк Дурмитор

Националният парк Дурмитор е най – високата планина в Черна гора (Монтенегро). Към парка са включени каньоните на река Тара, Драга и Сушица. Водите на река Тара падат от огромна височина и така в продължение на хиляди години са образували най – големият каньон в Европа, който е на второ място в света след Гранд каньон в Колорадо. Дурмитор се е формирал под действието на ледници. Флората е ендемична, кристално чистите ледникови езера са заобиколени от гъсти борови гори.
Дурмитор е идеалното място за планински туризим. Туристическият град Жабляк, който е разположен на 1500 м. н.в, с население от 5000 хил. души е център за зимните спортове в Черна гора. Хората в град Жабляк се изхранват от туризъм и животновъдство. Реките в Дурмитор са с бързо течение и са изключително подходящи за любителите на рафтинг.
През 1980 г. националният парк Дурмитор е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно природно наследство. Разстоянието от София до Думитор е около 580км. Най-подходящото време за посещение е началото на есента.

Ледникови езера в ДурмиторКристално езеро в ДурмиторБоготов кук в ДурмиторРека Тара се намира в националния парк ДурмиторРека в ДурмиторРафтинг в Дурмитор

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Когато светкавицата удари тя може да достигне до 30 000 градуса по целзий.
Facebook