Категории

Ню Ланарк

Ню Ланарк е малко селище датиращ от 18 век. Разположен е сред несравнимата природа на Шотландия. Селището е известно със социалното си управление. Принципите на работа в съществуващите корпоративни магазини са приети във цяла Великобритания. Днес Ню Ланарк е включен в списъка на Юнеско за световно културно наследство.
Ню Ланарк е основан през 1785 г. от бизнесмените Ричард Акрайт и Дейвид дей. Те заедно основават фабрика за производство на памук. Заради фабриката територията и населението на селището расте бързо. Десет години след откриването на фабриката тя придобива популярност в цяла Шотландия, популярността и излиза извън границите на страната.

Ню ленарк социални сгради
Ню Ланарк се свързва с филантропът Робърт Оуен, който създава образец на индустриалната общност в началото на 19 век. През 1810 г. Робърт Оуен става управител на фабриката за производство на памук. По неговото време работниците във фабриката достигат до 2000 души, от които една четвърт от тях са деца. Децата са били на възраст от 5 до 6 години, доведени от сиропиталища. Работното време е били по 16 часа на ден.

Градина в Ню ленарк
Робърт Оуен успява да купи цялото село и въвежда радикални за времето си промени. Вдига работна възраст за децата от 6 на 12 години. Създава нови модерни обзаведени сгради за работещите, открива училища за децата им. Открива първата ясла в света за децата на работещите майки. Обществените сгради удовлетворяват духовните и физическите нужди на работниците. Намалява работния ден от 16 на 10 часа. Принципите, които въвежда тогава стават модел на подражание в цяла Великобритания. През деветнадесети век реформите му придобиват световна известност.

New-Lеnarк-school
Ню Ланарк днес е популярна туристическа дестинация в Шотландия. Всяка година се посещава от хиляди туристи, дошли да видят изключително запазените фабрики за обработка на памук, детските градини и училищата и работническите сгради, които е построил.
Ню Ланарк и Робърт Оуен остават вечно свързани с реформите в индустриалното производство в Великобритания, както и с човешкото отношение към работещите.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
По света има 97 места, които се казват Венеция.Едно от тях е The Venetian Macao в Китай - най-голямото казино на света.
Facebook