Категории

Перперикон

Перперикон е голям археологически комплекс от преди повече от 8000 години. Още от времето на траките е бил скален град с царски дворец, после в него са живели готи, римляни, византийци и българи. Храмът на града е бил унищожен от османците през 1362 г, а мястото става пусто няколко десетилетия след това.

Снимка на скалния град Перперикон

Името Перперикон идва от монетите перпера. Този хилядолетен свещен град е бил заличен от османците и жителите му пленени през ХІV век. В момента той е част от стоте национални туристически обекта на България.
Светилището на траките са намира на 470 метра надморско равнище на върха на хълм. Перперикон е разположен в Източните Родопи и се намира на 15 километра от Кърджали. Площта му е 12 кв. км, а мегалитният комплекс е с площ 5 кв. км.

Най - ранната църква в Южна България е разкрита в Перперикон

Развитието на съоръженията на хълма през ранножелязната и къснобронзовата епоха превръщат Перперикон в голямо светилище. Има хипотеза, че там е било прорицалището на бог Дионис, където се е извършвал винено-огнен обред върху олтар и се е съдело за силата на предсказанието според височината, която достигали пламъците.

Малкият дворец в Перперикон

За родопското светилище на Дионис свидетелства съчинението на римския историк Светоний Транквил – „Дванадесетте цезари”. В него той е описал прорицанието, дадено на бащата на Октавиан Август, в което се казва, че синът му ще стане господар на света. При принасянето на жертва в олтара, пламъците били много високи. В това светилище е било предречено и че Александър Македонски ще завладее света от Египет до Индия. В описанието на похода срещу елините от Ксеркс през 480 г. също е споменато прорицалището на Дионис. Там е описано, че то се намира на връх в планината. Бесите са се занимавали с прорицанията в светилището, а жрица е правела предсказанията.

Гробниците са били разграбени през 80-те години на миналия век според очевидци, които са дали интервю за предаването „По света и у нас”.

Издълбани стълби в скалата

 

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Езикът на хамелеона е два пъти колкото дължината на тялото му.
Facebook