Категории

Стоунхендж

Стоунхендж е със сигурност е едно от най-тайнствените места в съвременна Великобритания, символизиращ мистерия, сила и устойчивост на превратностите. Неговата първоначална цел е неясна за нас, но някои смятат, че това е храм за поклонение на древните божества на земята. Той е бил също и астрономическа обсерватория, а за други е свещено място за погребение на високопоставени граждани.

Стоунхендж

Със сигурност тази конструкция не е случайна. Само някаква много важна цел би си струвала усилията и инвестициите за изграждането на Стоунхендж. Изграждането на този каменен ансамбъл е започнало преди около 5000 г., а според археолози и историци е продължило близо 15 века – с начални работни дейности през 3100 г. пр.н.е., когато е моделиран външният кръгъл насип и ровът, и е завършен малко преди 1600 г. пр.н.е. с оформянето на вътрешния кръг от големи, сини гранитни камъни.

Стоунхендж е мегалитен монумент изграден от 30 каменни стълба от сив пясъчник, високи над 3 метра и тежащи около 26 тона. Тези камъни са подредени във външния кръг. Върху тях има 30 трегера, тежащи по 6 тона, поставени хоризонтално върху стълбовете, така че оформят непрекъснат кръг. Има и вътрешен кръг от подобен вид, също построен от стълбове и трегери

Много древни цивилизации определяли времето по лунните цикли. Разположението на камъните в Стоунхендж позволява да се предскажат точно всички лунни събития за хиляди години напред. Този „компютър“, има нужда от настройка веднъж на 300 години, чрез преместване на камъните с по едно място.
Стоунхендж се намира на 12 километра северно от Солсбъри на шосе А344.

Стоунхендж

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Марс изглежда червена, защото нейната повърхност е покрита с ръжда (железен оксид).
Facebook