Категории

Танцуващата къща

Танцуващата къща e построена в периода 1992 – 1996 година. Постройката се намира на ъгъла на Rasinovo Nabrezi и улица Resslova.

Създатели на архитектурното творение са Франк Гери и Владимир Милунич. Модерният дух, в който е построена, силно контрастира с историческите забележителности на града. Сданието е разположено сред постройки в стил Барок, Готика и Арт ново. Архитектурното решение за дизайна на Танцуващата къща е микс от няколко течения, известен под името нов Барок.

Танцуващата къща

Танцуващата къща е изградена от стъкло, бетон и неръждаема стомана. Обликът на фасадата напомня танцуваща двойка – в този случай известните Джинджър Роджърс и Фред Астер.

Като замисъл тя е създадена като офис сграда, а на най-горния етаж от сградата се помещава един от най-скъпите и луксозни ресторанти в града – La Perle de Prague („Перлата на Прага“).
Необичайната форма и технически решения предизвикват голям обществен дебат. Проблемът се състои в това дали сградата е подходяща за цялостната атмосфера в Прага. След десет години емоционалните спорове относно нея приключват и къщата заема своето място в съвременната столица на Чехия.

През 2005 г. Чешката Национална банка издава специална колекция златни моенти по случай „10 Centuries of Architecture“. Мотивът, използван за монетата, е образът на Танцуващата къща.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
В Танзания живеят 80% от слоновете в Източна Африка - около 137 500 животни.
Facebook
Чудесата на света – видео