Категории

Триумфалната арка в Париж

В центъра на площад Шарл дьо Гол, в западния край на Шанз Елизе се намира  един от най-емблематичните  символи на Париж-Триумфалната арка. Тя е построена в чест на всички загинали, по време на войните за Франция. Върху стените на арката са изписани имената на всички генерали, а под свода и стои гробът на незнайния войн от Първата световна война.Строежът на арката започва по време на управлението  на Наполеон и завършва през 1836г., а дизайнът и е вдъхновен от арката в Рим(запазена от I век).

Триумфалната арка в Париж

Арката е  висока- 50м, широка -22 метра, а големият и свод е  около 29 метра. Това е най-голямата арка в света, до построяването на  тази в Пионянг през 1982г. Триумфалната арка се намира в центъра на площад, който събира в  една точка 12 булеварда  и затова е и наречен „Площад на  звездата“. За да се достигне до нея се използват някои от 2-та подлеза, разположени на Champs Elusees  и Avenue de la Grande Armee.В Триумфалната арка има асансьор, който води посетителите почти до върха, където се намира музей, който съдържа модели на арката. Там се разказва за нейната история, още от построяването ѝ. От терасата на музея се любувате на панорамна гледка към Париж.

Триумфалната арка в Париж през ноща

Триумфалната арка в Париж през нощта

 

 

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Атлантическият океан е по-солен от Тихия.
Facebook