Категории

Чинкуе Тере

Приказното кътче Чинкуе Тере в превод името му означава „Петте земи“. Намира се на каменистото крайбрежие на Италианската Ривиера. Чинкуе Тере е мястото, където хората в миналото са успели да създадат пет селища на самия праг на морето, далеч от цивилизацията.

Приказната красота на Чинкуе Тепе през вечерта

Заради смайващата си красота и най-вече заради издръжливостта му в надпреварата с модерния свят, то е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно природно и културно наследство. Всяко едно от петте селища на Чинкуе Тере (Риомаджоре, Манарола, Корниглия, Вернаца и Монтеросо ал Маре) е съхранило своя старинен чар и  атмосфера на блажено спокойствие, което местните хора предават и на своите гости.

Изглед на Чинкуе Тепе през деня

От всички селища, най-красиво и най- любимо на туристите в Вернаца. Вернаца обаче е и забранена земя за модерните форми на транспорт. Местните хора и днес използват малки лодки, за да да се придвижват, така както са правели в миналото техните предци.  За туристите Вернаца прилича на умален, провинциален вариант на Венеция. Сред забележителностите на градчето освен руните на замъка в покрайнините,  интересната църква в центъра и терасите с лозя, които се простират по склоновете на съседния хълм, няма някакви специални атракции.

Постройките в Чинкуе Тепе - изглед отгоре

Чинкуе тепе - изглед от брега

И въпреки липсата на плаж и на всички удобства на модерните курорти, това е една от най-предпочитаните  дестинации на Италианската Ривиера. Тъй като до Чинкуе Тере не може да се стигне с кола, италианските власти съветват туристите да оставят автомобилите си в град Специя и от там да хванат влак до което и да от петте селища.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Диамантите са най-здравото естествено вещество.
Facebook
Чудесата на света – видео