Категории

Колизеумът

Римският Колизеум е бил най-големия и великолепен амфитеатър в Древен Рим. Строежът му е започнат от император Весписиан през 70 – 72 г. и е завършен от Тит през 80 г. Бил е използван за гладиаторски борби и е побирал 50 000 зрители. Престава да се използва по предназначение през Ранното Средновековие и служи за работилници, жилища, религиозен орден, кариера, християнски храм и укрепление.
Колизеумът в Рим.

В днешно време Колизеумът е полуразрушен от различни земетресения и махнати каменни блокове. Въпреки това, той се е превърнал в символ на Рим. Бил построен като подарък към гражданите на Рим на място, близко до някогашната резиденция на Нерон. Името му Колосео е било дадено през 8 век, защото до него се намира Нероновият колос.

Изглед на Колизеума отвътре

По принцип амфитеатрите са измислени от римляните. В тях са се провеждали битки между животни, различни игри, убивани са затворници от животни, разигравани са военноморски войни, като арената е била наводнявана, провеждани са гладиаторски битки и др. Според проучванията става ясно, че в такива игри са намерили смъртта си поне 500 000 души.

Колизеумът в Рим се е използвал 4 века и половина с малки прекъсвания. След подпалване на горните му етажи от мълния през 212 година, 5 години игрите са се провеждали в цирка. Имало е и редица земетресения от които сградата е претърпяла сериозни поражения. Последната гладиаторска битка е била през 404 г, а през 523 г. се е разиграла последната ловна сцена. Колизеумът престава да функционира, заради кризата в западните части на империята. Разходите стават непосилни и за това той става неизползваем.

Нощният Колизеум

В края на 6 век в Колизея е вградена малка черква, покритите пространства под трибуните са били използвани за работилници и жилища, дори са отдавани под наем. През 1200 г. Колизеят се използва като замък от фамилията Франджипани, която го придобива.

През 1349 г. Колизеят е полуразрушен от земетресение. Отломките се използват са построяването на болници, църкви, дворци и други сгради в Рим. Много части от облицовката са премахнати и са използвани за други сгради, по-късно е бил реставриран. В днешно време, Колизеят се посещава от милиони туристи годишно. През 2007 г. е избран като един от новите 7 чудеса на света.

Така е изглеждал Колизеумът на времето

Вижте на картата:


Вижте по-голяма карта

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Когато светкавицата удари тя може да достигне до 30 000 градуса по целзий.
Facebook