Категории

Палатът на Чаушеску

Казват, че сградата на парламента бил най-голямата туристическа забележителност на Букурещ. Е, много от румънците не са съгласни с това твърдение и донякъде са прави. В Букурещ наистина има какво да се види – Триумфалната арка, площад „Виктория”, двореца на Кантакузин, Музея на селото, Военния клуб, бившия Кралски дворец, Атенеума, Националния театър, Стария град , Патриаршеската катедрала… Списъкът с контрааргументи определено е дълъг, а може да бъде допълван и още. Но нима има нещо по-ГОЛЯМО в Букурещ?

Палатът на ЧаушескуИдеята е взаимствана от едно посещение на Чаушеску в Северна Корея през 1972 година, но Парламентът е замислен като най-пищния дворец в света и едновременно достатъчно голям, че да побере егото на румънския диктатор.

Строителството е започнато през 1983 г.,а церемонията по полагане на основния камък се провежда на 25-ти юни 1984. Близо 27 години по-късно все още не е завършен, макар и проектът да бил почти финализиран в последните дни от управлението на Чаушеску. След свалянето на комунистическия лидер от власт, румънската държава смятала да разруши сградата, но било пресметнато, че ще бъде по-евтино да я завърши.
За освобождаване на необходимото пространство за строеж са разрушени 7 кв. км² от Стария град, в това число 19 православни християнски църкви, шест еврейски синагоги, три протестантски църкви (плюс осем преместени църкви) и са преселени около 40 000 души.
В изграждането на Парламента работят 400 архитекта и около 20 000 строителя.
Използвани са 1.000.000 м ³ мрамор; 7 000 тона стомана; 20 000 тона пясък; 1 000 тона базалт; 900 000 м³ дървен материал; 3 500 тона кристал; 200 000 м³ стъкло; 220 000 м² килими; 3 500 м ² кожа.
Водещият към парламента булевард Онурий (бившият „Победа на Социализма”) или Шанз Елизе на Букурещ е 1 метър по-широк и 6 метра по-дълъг от известната парижка улица. На него са разположени 42 фонтана, представляващи всички 41 области на Румъния и един за Букурещ.
С площта си от 330 000 м² Парламентът влиза в книгата на рекордите на Гинес като втората най-голяма административна сграда в света, а обемът му от 2 550 000 м ³ го поставя на трето място в света след хангара за совалки на Кейп Канаверъл във Флорида и пирамидата Кетцалкоатъл в Мексико. Още едно сравнение – сградата надхвърля с 2% обема на Хеопсовата пирамида в Египет.
Построен върху 66 000 м², Парламентът има следните размери: дължина 270 метра, широчина 245 метра, височина от 86 метра над морското равнище и 96 метра под нивото на земята.
Парламентът има има около 1 100 стаи, от които 440 офиса, над 30 зали, три библиотеки, ресторанти, концертна зала, два подземни паркинга, сервизни помещения.
Днес в сградата се помещават двете камари на парламента, както и Националният музей за съвременно изкуство и Музеят на тоталитаризма и социалистическия реализъм.

Палатът на Чаушеску през нощта

 

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Доларът е единствената валута, чийто банкноти са еднакви по размер, независимо от стойността им.
Facebook
Чудесата на света – видео