Категории

Тракийското светилище при с. Татул

Тракийското светилище при с. Татул, Момчилградско

„Светилището на Орфей“ е един от най – величествените мегалитни паметници в България. Тракийското светилище се намира на 15 км. от град Момчилград и на 200 метра от село Татул в местността „Кая Башъ“.

Светилището представлява скален масив, състои от древно езическо светилище и средновековна крепост.
Във върха на скалния масив има гроб, който е издълбан в масивна канара, издялана като пресечена пирамида. В южната част на комплекса има още един подобен гроб.
Точната датировка на светилището не се знае. По намерените глинени съдове се съди, че е възникнал в края на V и началото на IV хил. пр. Хр. Приема се за един от най- големите монолитни паметници в Европа.Скалната гробница в тракийското светилище Татул

Татул освен светилище за пренасяне на жертви на древните тракийски божества е бил и средище за наблюдение на изгрева и залеза на Слънцето в определени дни от годината. Доказано е, че тук хората са извършвали астрономически наблюдения.

През 2010г. се провежда кампания за определяне на топ 10 от чудесата на България и в крайното класиране Татул зае 4 място.

Светилището на митичният Орфей

Тракийското светилище при село Татул.

Виж на карта:


Вижте по-голяма карта

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Най - важните фактори за лично добруване според ООн са: добро здраве и здравеопазване, достатъчно пари за насъщни нужди и достъп до основно образование.
Facebook