Категории

Версайския дворец

Версайския дворецВерсай е малко градче, разположено в предградията на Париж. Градът се е превърнал в световноизвестна туристическа дестинация, благодарение на Версайския дворец. През 1919 г. там е сключен и Версайският договор, след Първата световна война. Има колебания относно етимилогията на името на Версай, но се предполага, че то идва от латинската дума versare, която означава „продължавам да се преобръщам“ и е била използвана в Средновековието за обработваемите земи. Версай е бил неофициалната столица на Франция през 1682г., когато крал Луи XIV премества двореца и правителството за постоянно във Версай.

Луи XIV има особен интерес от двореца Версай, и въпреки, че никога не е искал да живее в Париж (като дете преживява въстание срещу правителството), той заръчва на архитектите си да превърнат замъка, градините и прилежащите постройки в място, достойно за кралски особи. Така и става, дворецът се превръща в един от най-красивите в целия свят. По късно „Кралят Слънце“ се установява във Версай, заедно с цялото правителство. Версай е бил огромна конструкция години наред. Малко по малко всички, които желаели да живеят близо се премествали във Версай. След смъртта на Луи XIV през 1715 г. селото  се е превърнало в прекрасен град, с население приблизително 30 000 обитатели.

Версайския дворец отпред

Ако днес посещавате замъка Версай като туристи, безпорно най-завладяващото място са градините му. Парковете са огромни на площ, не би било бъзможно да се обиколят за ден или два. Има множество езера, широки и дълги алеи, разнообразни дървета и цветя, както и доста видове птици и катерици – целогодишни обитатели на „комплекса“ . Най-хубава е гледката от терасите, на която се е наслаждавала самата Мария-Антоанета. Самия дворец също е огромен. В едно от крилата могат да се разгледат стаите на Краля, огледалната стая на Мария-Антоанета, автентични мебели, вещи, корони и други предмети, стоели близо до Краля. Всички зали са решени в различен, но все така помпозен и пищен дизайн. На входа всеки може да се сдобие с аудио гид, който разказва за историята на двореца. Между залите е поместен и ресторант и магазин за мед и сладки с марката „Версай“. Разбира се има и магазин за сувенири. Входът за цял ден за всички крила и зали на двореца е 13 Евро, а граждани на страна член на Европейския съюз под 26 години влизат безплатно.

Градината на Версайския дворец

Градината на двореца във Версай

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Кръвта на раците е синя, понеже вместо хемоглобин съдържа хемоцианин..
Facebook
Чудесата на света – видео