Категории

Сакре Кьор

Бялата църква Сакре кьор, в превод „Свято сърце“ е католически християнски храм, построен във византийски стил на хълма Монмантр в Париж. Базиликата увенчава най-непокорния квартал като въплъщение на консервативния морал и християнската добродтел. Монмартр е кварталът с най-много стриптийз барове, секс шопове, кабарета и нощтни заведения. Само на минути от Сакре кьор се намира и Мулен руж.

Базиликата е проектирана от Пол Абадие. Строежът е започнат през 1875г. и завършва през 1914. Осветена е след Първата свтовна война прз 1919г. Вдъхновението за дизайна на Sacre Coeur се породило от разделението на френския народ след Френската революция на религиозни католици от една страна и на демократи, секуралисти, социалисти и радикали от друга. Този разкол станал особено явен след Френско-пруската война и последвалото въстанието на Парижката комуна от 1870г. Днес се твърди, че базиликата е построена в памет на 58 000-те загинали по време на тази война.

Много елементи от архитектурата на базиликата символизират националистически теми. Още с приближаването към църквата се забелязват две статуи – на френската светица Жана Дарк и краля Слънце Луи XIV. Сакре Кьор е построена от специфичен вид камък, който гарантира белия цвят на базиликата дори при атмосферни влияния и замърсяване. Мозайката в апсидата е сред най-големите в света. Най красивата част от комплекса (храма) е градината за медитация и фонтанът. Там обикновено е пълно с хора, а усещането, че Париж е в краката ти е неповторимо. Горната част на купола е отворен за туристи и предоставя ефектен панорамен изглед към града, най-вече на юг от базиликата. Тъй като църквата се намира на върха на хълма и изкачването би могло да представлява проблем за доста хора, в подножието има лифт, който извозва туристите само за няколко секунди.

Монмартр е и кварталът на художниците. В уличките около църквата човек може да се сдобие с черно-бял портрет за около 10 евро (с пазарене, разбира се.). Тук се продават и най-евтините сувенири, така че е и иделно място за покупки.

Facebook коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Знаете ли че … ?
Първата болница в Нова Зеландия е отворена през 1843г.
Facebook